Martin Ponsiluoma tog OS-silver i masstarten.
Martin Ponsiluoma tog OS-silver i masstarten. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Martin Ponsiluoma fällde glädjetår in mot OS-silvret

Stolpe ut för herrarna i skidskyttet på OS. Fram till sista loppet då Martin "Ponsi" Ponsiluoma klev fram och säkrade ett silver.
– Jag hade nästan en tår i ögat sista delen, så det kändes riktigt skönt, säger Martin Ponsiluoma.


Fakta: Martin Ponsiluoma

Född: den 8 september 1995 i Östersund.

Bor: Östersund.

Klubb: Tullus.

Främsta meriter: OS-silver i masstart 2022. VM-guld i sprint, -silver i stafett och -brons i mixedstafett på VM 2021, fyra individuella pallplatser i världscupen.

Resultat i Peking 2022:

2:a Mass-start 15 km

5:a Stafett 4x7,5 km

11:a Jaktstart 12,5 km

6:a Sprint 10 km

12:a 20 km

4:a Mixed Stafett

Martin Ponsiluoma var med i OS-laget i Pyeongchang men fick bara köra distansloppet och slutade på en 38:e-plats.

I Peking har han kört samtliga tävlingar men hamnat på snöpliga fjärde-, femte- och sjätteplaceringar, precis utanför pallen.

Martin Ponsiluoma om OS-silvret: "Fantastiskt"

Fram till fredagens masstart. Där tog han OS-silver – skidskytteherrarnas första medalj i Zhangjiakou.

— Det känns helt fantastiskt. Det har varit nära det här mästerskapet, i sprinten hade jag en väldigt bra chans och tog den inte riktigt, säger en lycklig Martin Ponsiluoma.

Masstarten i skidskytte avgjordes i sista stund

26-åringen från Östersund sköt totalt två bom i herrarnas masstart och gick i mål 31 sekunder bakom den snabbåkande guldmedaljören Johannes Thingnes Bø, som sköt fyra bom. Norge tog även brons i form av Vetle Sjåstad Christiansen.

Mycket avgjordes i det sista skyttet.

Ponsiluoma gick in som trea efter fransmannen Quentin Fillon Maillet, men medan Maillet sköt tre bom i den hårda, isande vinden lyckades Martin Ponsiluoma hålla ihop det och bara missa ett skott.

— Jag hade väldigt stora problem på inskjutningen måste jag ändå säga. Det var väldigt svårt. Flyttade läget mycket, jag blev lite småstressad också för det var väldigt kallt.

Martin Ponsiluoma: "Nästan en tår i ögat"

Martin Ponsiluoma fick gå på känsla. Och när han lämnade fransmannen bakom sig på sista varvet var det en otroligt skön sådan som infann sig.

— Jag hade nästan en tår i ögat där sista delen, så det kändes riktigt skönt. Jag ville bara stå på benen i sista backen ned till målgången.

Ponsiluoma hämtade inspiration från damernas stafettguld i onsdags och fick ny energi av att se flickvännen Hanna Öberg stå överst på pallen. Även damernas masstart bara dryga timmen tidigare gav hopp då många bommade rejält.

Trots att de svenska herrarna inte hade tagit någon medalj i Peking – förrän "Ponsis" silver då – infann sig ingen oro.

— Jag har inte känt av någon press, jag tycker det blev en väldigt skön känsla i laget efter att damerna tog guldet. Vi var på prisceremonin i går och blev väldigt inspirerade, så vi var väldigt taggade på att gå ut här och göra ett sista bra lopp.

Johannes Lukas: "Har inte sovit"

Den annars lite tillbakadragne huvudtränaren Johannes Lukas var känslosam efter silvret.

Han minns inte vad han skrek till skidskytten under loppet, antagligen skrek han bara – den sämsta coachningen han någonsin gjort.

— Jag måste säga att jag har spelat ett spel de senaste 48 timmarna. Jag har inte sovit någonting. Jag har bara krigat och försökt att i mötena med de aktiva spela en roll, som att jag har haft hur stor kraft som helst och att man klarar allt.

— Jag behöver lite tid att förstå det här, det har kostat väldigt mycket kraft men allt har varit värt det, säger Johannes Lukas.

Nu har Martin Ponsiluoma, som blev sensationell VM-guldmedaljör i sprint förra året, tagit sin första OS-medalj. Hur firar man en sådan?

— Jag vet inte vad det blir. Man får väl ta någon hamburgare eller pizza i OS-byn, det är det enda man kan fira med där.

Martin Ponsiluoma får "världens bästa kram" av flickvännen Hanna Öberg efter målgång.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.