Martin Ponsiluoma tog OS-silver i masstarten.
Martin Ponsiluoma tog OS-silver i masstarten. - Foto: Markku Ulander/AP/TT och Pontus Lundahl/TT

Martin Ponsiluomas knep i masstarten: Bytte skjutordning

Martin Ponsiluoma tog till ett knep när det blåste på skjutvallen under masstarten. Han bytte skjutordning och sköt från vänster till höger i stället.
– Det kanske var nyckeln i dag, säger Martin Ponsiluoma efter sitt OS-silver.


Martin Ponsiluoma är van vid att skjuta från höger till vänster när han kommer till skjutvallen.

Men de extrema förhållandena på skjutvallen i Zhangjiakou fick honom och skyttetränarna att testa den omvända ordningen, det vill säga börja med pricken längst till vänster på skjutbanan, när de började träna i Kina.

Martin Ponsiluoma: "Kanske var nyckeln"

I masstarten plockade Martin Ponsiluoma fram det på tävling när det behövdes som bäst.

— Jag har testat lite olika under mästerskapet när det har varit mycket vind, att skjuta från andra hållet, säger silvermedaljören.

— Det har varit lite svårt att skjuta i den ordning jag brukar göra. Det kanske var nyckeln i dag, att jag ändrade ordningen.

Martin Ponsiluoma vågade byta skjutordning

Tanken att byta ordning dök upp redan när landslaget anlände till Zhangjiakou, berättar skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

— Det är lite svårt att förklara, men om man jobbar emot vinden är det lätt att man glider för mycket. Går man med vinden är det lite lättare, säger han.

— Jag var ganska säker på att han skulle våga göra det i dag.

Martin Ponsiluoma hade redan ett godkänt OS bakom sig, men saknade den riktiga fullträffen under mästerskapet. Där kan den ändrade skjutordningen ha bidragit.

Martin Ponsiluoma mentala styrka lyfts fram

Huvudtränaren Johannes Lukas lyfter dock hellre fram Ponsiluomas mentala styrka.

— Vi har tagit det (skjutordningen) lite på träningen här och han har använt det på ett bra sätt. Det gäller att hitta kreativa lösningar när det är blåsigt, det har han gjort väldigt bra. Men jag skulle ändå säga att det avgjordes i huvudet, säger Johannes Lukas.

— Vi sade det på mötet i går att på sista stående skyttet kommer det inte att avgöras av vem som är bäst skytt, utan av vem som verkligen vill ha den här medaljen.

Johannes Lukas: "Fantastiskt bra jobbat"

De svenska skidskytteherrarna hade fram till fredagens masstart fått svara på en del frågor om just skyttet, som tidigare under OS varit ett litet orosmoln trots fina placeringar för både Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma och i sprinten (femma och sexa).

Därför blev silvret en liten revansch för hela laget.

Johannes Lukas hade också på känn att det skulle bli en medalj i sista loppet . Därför var det inte lönt att springa tillbaka efter en glömd flagga när stafettdamerna fick sitt guld på torsdagskvällen.

— Det är det som jag har försökt att förklara hela tiden, att våra tävlingar kommer. Det är fantastiskt bra jobbat, men jag är mest glad att jag kan åka tillbaka till prisutdelningen, jag glömde min flagga där i går, säger han.

— Jag funderade på om jag skulle springa tillbaka, men jag tänkte att "nej, vi ska ju ändå tillbaka dit".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!