Stockholm

Vettel historisk när VM-titeln säkrades

Tredjeplatsen i Japans Grand Prix räckte för att försvara titeln.
1 av 2
Tredjeplatsen i Japans Grand Prix räckte för att försvara titeln. Foto: Eugene Hoshiko/AP/SCANPIX
Sebastian Vettel, 24, blir den yngste F!-föraren någonsin att bli dubbel mästare.
2 av 2
Sebastian Vettel, 24, blir den yngste F!-föraren någonsin att bli dubbel mästare. Foto: Greg Baker/AP/SCANPIX

24-årige Sebastian Vettel tog sin andra raka VM-titel efter tredjeplaceringen i Japans Grand Prix.


Läs mer
Vettels alla vinster

Trots att fyra tävlingar återstår har Vettel säkrat VM-titeln. I dessa GP:s har han hamnat överst på prispallen:

Australien

Malaysia

Turkiet

Spanien

Monaco

Valencia

Belgien

Italien

Singapore

Japan

SUZUKA. För ovanlighetens skull kunde inte Sebastian Vettel ta till vara på sin pole position. Den unga tysken tappade två placeringar och körde in på en tredjeplats i Japans Grand Prix, en placering som dock räckte alldeles utmärkt för att säkra VM-titeln.

– Det är så många saker jag vill säga just nu men det är svårt att komma ihåg allt, säger en överlycklig Vettel på presskonferensen efter racet.

Dramatisk start på loppet

Efter att Vettel seglat in på en tredjeplats var allt frid och fröjd, men det höll på att sluta riktigt illa. Under startsträckan hakade han nämligen ihop med britten Jenson Button vilket resulterade i att Mc Laren-föraren trycktes ut på gräset och tvingades bryta loppet. Button var märkbart upprörd och fräste i sin radio att: ”Han måste få ett straff för det här”. Men som tur var för Vettel bestraffades han aldrig för incidenten då det ansågs vara en normal rörelse.

Istället kunde den tyska Red Bull-föraren lugnt och stillsamt slutföra loppet. Det var dock tydligt att han höll igen på takterna för att inte begå några dumdristiga misstag, trots allt behövde han bara en poäng för att säkra mästerskapsvinsten. Och det var en lättad Vettel som passerade mållinjen. ”Tack så mycket alla, varenda en av er. Vi tog inte ut någonting i förskott och nu har vi gjort det”, brast han ut direkt när han insåg vad som hade hänt.

Blir historisk

Segern innebär inte bara att han försvarade titeln från ifjol. Utan även att han skrev in sig i historieböckerna som den yngste föraren någonsin att bli dubbel mästare.

– Jag är så tacksam till alla i teamet. Det är fantastiskt att vi nådde det mål vi satte upp inför säsongen, med fyra tävlingar kvar, säger Vettel till en samlad presskår.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.