Landsorten vinner skytteligan

Det har gjorts 487 mål i allsvenskan i år - fem procent av dem av stockholmare.


(TT)Det har gjorts 487 mål i allsvenskan i år - bara fem procent av dem av stockholmare.

– En riktig tankeställare för oss, säger Göran Göransson, fotbollförbundets riksinstruktör för Stockholm.

Landets största fotbollsdistrikt är närmast pinsamt underrepresenterade i den sammanställning TT gjort över de allsvenska målskyttarnas moderklubbar.

Jämför man med Skåne och Småland (57 mål vardera) är Stockholms 27 mål fördelade på bara tio spelare förvånande lågt.

Förutom Rågsveds Stefan Ishizaki, åtta mål, är bästa målskyttar i tur och ordning Jones Kusi-Asare, Erik Sundin och Amadou Jawo.

Inget ont om dem, men de är knappast på landslagsnivå.

Tålamod

– Egentligen är det just det vi är lite ängsliga över, att det är få stockholmare i landslagstrupperna. Vi måste kittla talangerna från början, se till att fler blir sedda på vägen upp, säger Göran Göransson till TT.

Det kanske är lättare att ha tålamod i de andra regionerna. Det kan ha med miljön att göra, det blir högre prestationskrav i Stockholm som inte enbart är av godo. Utbudet är större, lyckas man inte i fotboll provar man något annat. Tålamod verkar det finnas gott om i mindre klubbar som Högaborg (16 allsvenska mål i år), Hillerstorp (20) och Johansfors (21). Stefan Lundin, sportchef på föreningen Svensk elitfotboll, förklarar varför:

– De klubbarna är bra exempel på miljöer som är bra för en människa att växa upp i. Det är dessutom en perfekt plantskola, lättare att få en spelare att känna sig utvalda. Och det föder självförtroende, säger Lundin, som tidigare var riksinstruktör i Göteborg - en annan region med förvånansvärt få allsvenska målskyttar i år.

– De lokala spelarna har hård konkurrens i vårt område, det finns många klubbar och det är lätt att talangerna "drunknar". Av tradition har ju Göteborg annars tagit fram många målgörare, se bara på Torbjörn Nilsson och Dan Corneliusson, men att det inte blivit fler i år är nog mestadels en slump, säger han.

Extraträning

Stefan Lundin har själv varit med och tagit fram projektet Spelarlyftet, som just är till för att stötta Göteborgstalanger som är steget under dem som väljs till distriktslagen. Det är något som även Göran Göransson tror kan få fram fler målskyttar i Stockholm i framtiden.

– Viktigast av allt är att vi kan ge spelare en möjlighet att träna lite mer. Till exempel en extraträning i veckan för flera åldersgrupper på samma gång, där man låter en högre utbildad tränare stå för verksamheten. Och då inte bara för dem som anses bäst, utan för dem som verkligen har viljan och drivkraften. De bästa ur min synvinkel är ju inte de som vinner flest pokaler som juniorer, utan de som blir bäst fotbollsspelare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

3 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

3 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

idag 14:15
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.