Torsdag 24 Jun
Stockholm

Domar mot Blåvitt-ledare överklagas

Domen i den så kallade Ijeh-affären kommer att överklagas till HD. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hovrättens fällande dom mot två tidigare ledare i IFK Göteborg i den så kallade Ijeh-affären kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Hovrätten för västra Sverige skärpte i början av oktober de straff Göteborgs tingsrätt tidigare utdömt.

Förre klubbdirektören Mats Persson dömdes till 1,5 års fängelse för ekonomiska brott. Han fälldes på sju punkter i åtalet. Förre kassören Jan Nilsson dömdes till fängelse i ett år och tre månader. Han fälldes på tre punkter.

Tingsrätten hade tidigare dömt bägge till ett års fängelse. Målet gäller de ekonomiska turerna i samband med att IFK Göteborg värvade anfallaren Peter Ijeh från Malmö FF hösten 2003, trots att man inte hade råd. Ijeh fick aktier för 1,2 miljoner kronor av Nilsson. Summan togs aldrig upp för beskattning. Senare skickades motsvarande ersättning från klubben till Nilsson via spelaren Stefan Selakovic, i samband med att denne värvades till IFK.

Både Mats Persson och Jan Nilsson har beslutat att överklaga hovrättens dom, och åberopar flera skäl till att Högsta domstolen (HD) bör pröva målet.

- Jag tycker inte att allmänna domstolar ska lägga sig platt för vad Skatteverket anser, säger Nilssons advokat Lars-Olof Svensson till TT.

Mats Perssons advokat, Per E Samuelson, har hela tiden ansett att åklagarna från Ekobrottsmyndigheten på ett lagstridigt sätt drivit åtalet enligt två alternativa linjer. Den kritiken förs nu vidare till HD.

- Det blev för rörigt i hovrättens dom. Vi har hela tiden uppfattat åklagarnas linje som ett antingen eller. Så dömde också tingsrätten. Men hovrätten dömde för bägge scenarierna på en gång. Det var därför straffen åkte upp, säger Samuelson till TT.

Högsta domstolen avgör själv om den vill pröva målet. Om HD inte ger prövningstillstånd, står hovrättens dom fast.

Stefan Selakovic friades helt i både tingsrätten och hovrätten. Åklagarsidan kommer inte att göra någon ny överklagan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela