Ljungberg får 40 miljoner

Seattle Sounders presenterar stjärnspelaren på tisdag.


Fredrik Ljungberg och hans agent Claes Elefalk är nu på plats i USA. De lämnade London under söndagen för vidare färd till Seattle. Och flera källor berättar att Seattle Sounders kommer att presentera sin "designated player" inför premiärsäsongen. Det vill säga den spelare som enligt Major League Soccers spelregler kan få mer än vad lönetaket medger. Någon Beckhamnivå på inkomsten blir det dock inte. Lönen i Seattle hamnar på 40 miljoner över två år – knappt hälften av vad "Becks" tjänar.

– Fredrik är ändå jättenöjd över sitt nya kontrakt, säger en källa med insyn i förhandlingarna enligt Aftonbladet.

Laget återvänder från Argentina på tisdag och klubben har bjudit in fans till presskonferensen då Ljungberg presenteras. Sent i natt landade den svenske stjärnan under stort hemlighetsmakeri tillsammans med sin agent Claes Elefalk på Sea-Tac Airport i Seattle.

– Jag är precis på väg förbi tullen och kommer att resa runt i USA ett tag nu. Hur länge jag blir borta vet jag inte, säger Elefalk, enligt Aftonbladet, men vägrade erkänna att han flög med Ljungberg.

– Vi kommenterar ingenting till någon tidning just nu. Jag har inget att säga mer än att det kommer att hända något snart, det räcker så.

Nya regler, som möjliggjorde värvningen av David Beckham till ligaklubben LA Galaxy, kommer nu att gälla för Ljungberg. Då kunde Beckham plocka ut en årslön på 44 miljoner kronor, trots att klubbens tak låg på 20 miljoner kronor. Kryphålet kallas för "designated player rule". Men Ljungbergs lön kommer inte hamna i klass med Beckhams. Svensken kommer i stället "casha" ut ungefär hälften av vad engelsmannen får. Men det är inget som stör Ljungberg nämnvärt.

– Han var jättenöjd med sitt nya kontrakt men pratade hellre om hur glad han var över att känna sig så fräsch i kroppen igen. Han sa att han inte hade ont någonstans, att han var exalterad över den här utmaningen och att det skulle bli något annorlunda, säger en av klubbens källor enligt Aftonbladet.

Att det blev just Seattle som fick "Freddie" kanske inte är någon slump. Likheten mellan den amerikanska nordvästkuststaden och London är slående.

– Fredrik gillar ju London och Seattle är ju väldigt europeiskt. Det bor en hel del skandinaver där uppe och att det regnar en hel del.

Den nya klubben som Ljungberg kommer till är djupt präglad av Hollywood. Komikern Drew Carey, producenten John Roth, som vunnit två Oscars för Black Hawk Down, och Microsoft-grundaren Paul Allen är alla ägare i Seattle Sounders. Sounders har också ett reklamavtal med Microsoft värt 140 miljoner kronor och klubben har sålt 17 000 säsongsbiljetter och 63 loger, skriver fotbollskanalen.se.

Seattle Sounders har ännu inte bekräftat något på sin hemsida.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!