Henke Larsson slutar med fotbollen

- 01/08/2009, 09:18 -

"Nu är det nog", uppges skadade stjärnan säga.

Henrik Larsson har bestämt sig. Det är slutspelat på fotbollsplanen nu.

– Henke har bestämt sig. Det får vara nog nu, säger en nära källa till Aftonbadet.

Efter knäskadan i Helsingsborgs vinstmatch över Sarajevo i Europa League i torsdags kväll, när Henke tvingades gå av redan efter 20 minuters spel, uppges han nu ha nått slutet på sin extremt framgångsrika karriär.

Tidigt under fredagsmorgonen röntgades Henke på Helsingborgs lasarett. Bilderna visade en långtgående fraktur på knäskålen.

– Det är en vanlig skada som du ser på akuten ganska ofta. Får man en smäll direkt på knäskålen blir det så här, säger klubbläkaren Ioannis Kostogiannis till Aftonbladet.

Larsson fick sätta in en metallskena för att knäet ska hållas stilla. Och nu uppger nära källor att fotbollskarriären har nått sitt slut.

– Henke har bestämt sig. Det får vara nog nu, säger en av uppgiftslämnarna.

– Han vara redan innan skadan 95 procent säker på att han skulle sluta efter säsongen. Nu är det definitivt, han orkar och vill inte komma tillbaka en gång till.

Tidigare har Henke Larsson tagit två avbrott från spel i svenska landslaget, men sedan ändrat sig för att göra sensationella comebacker.

Denna gång uppges det dock vara slut på allvar.

– I teorin kan han komma tillbaka, men det finns många ”men” med tanke på situationen han är i. Det är svårare med motivationen nu än tidigare, det säger sig självt, säger källan till Aftonbladet.

Bara fyra dagar innan skadan sa Helsingborgs tränare Bosse Nilsson till lokaltidningen.se att Henrik Larsson planerat att sluta efter denna säsong.

– Han har själv varit inne lite på sådana tankar i våra samtal. Att det här är det sista året. Men det har varit samtal på kompisnivå och inte diskussioner i kontraktssammanhang, sa Bosse Nilsson då och menade att det var Henkes ljumskproblem som var den största orsaken.

Den värkande ljumsken satte stopp för spel i allsvenska bortamatchen mot Gefle för Henke för en dryg vecka sedan.

Nu kan knäskadan sätta punkt för en osannolikt framgångsrik fotbollskarriär.

2005 röstades han fram till tidernas bäste svenske fotbollsspelare av svenska folket.

Larsson har också fått medaljer av såväl brittiska Drottning Elizabeth II som svenska kungahuset. Han är den spelare som gjort flest mål genom tiderna i Uefacupen och 2001 vann han den åtråvärda Guldskon som säsongens främsta målskytt i samtliga europeiska ligor.

Henrik Larsson har spelat för bland annat FC Barcelona, Manchester United, Celtic och Feyernoord innan han nu alltså uppges ha lagt karriären på is efter sina tre säsonger som hemvändare i allsvenska Helsingborg.

Totalt har Henrik Larsson gjort 105 landskamper och 37 mål för blågult och vunnit såväl spanska som engelska och skotska ligan som Champions League. Han har deltagit tre VM-slutspel och tre EM-slutspel.

Skrivet av: