Onsdag 21 Apr
Stockholm

Inget på spel i damernas cupfinal

"Som det är nu så betyder cupen ingenting formellt."(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På lördag spelas finalen i den svenska cupen, turneringen som svensk fotboll glömde.

Eller i vart fall inte vet vad de ska göra av.

Och redan till nästa år blir det nya förändringar.

Det är Linköping och Umeå IK som gör upp om damernas cupguld på Folkungavallen i Linköping, men tro inte att det egentligen ligger något mer än prestige i potten.

När Uefa womens cup nu växer till nästa år hade man kunnat tro att en cupseger skulle ge den andra Europa-platsen - men den gick i stället till tvåan i damallsvenskan.

Då det svenska fotbollsförbundet inte heller betalar ut prispengar till segrarna gäller cupfinalen egentligen bara äran.

Tvingas resa billigt

– Jag tycker inte det är orimligt att den andra platsen till Europa skulle gå till cupsegraren. Som det är nu så betyder cupen ingenting formellt, mer än att det vore skönt att kunna knäppa Umeå på näsan, säger Daniel Pettersson, Linköping FC:s tränare, till TT.

Cupsegrarna får sina omkostnader betalda för finalhelgen - "resa med billigaste färdsätt och ett dygns helpension på ett av SvFF anvisat hotell för max 25 personer" - och en symbolisk del av tv-pengarna från EFD, Elitföreningen damfotboll. Svenska fotbollsförbundet tar dock alla intäkter från matchen.

– Men det är ingen kassa-ko för oss, det ska man veta, säger Sune Hellströmer, förbundets generalsekreterare. Ett problem vi har haft med svenska cupen är att vi har haft lite dåligt tålamod. Vi har bytt och förändrat upplägget och provat olika varianter. Försöket med en samlad cuphelg som vi provade i år var inte lyckat, och det kommer vi inte göra igen. Hur cupen kommer spelas nästa år bestäms på vårt representantskapsmöte i början av december, och det kommer bli förändringar.

Skador i Linköping

Linköpings tränare Daniel Pettersson har dock andra, mer akuta, problem. Sara Larsson, Ann Westermark och Kosovare Asllani har legat nedbäddade med förkylningar medan Tilda Heimersson och Marie-Louise Skålberg missat veckans träningar av privata skäl.

– Vi har haft lite otur med sjukdomar, och hade bara tio utespelare på träningen i går. Jag hoppas verkligen vi kan få ihop ett fullt lag till på lördag. Men formen är bra på de övriga, och jag tycker benen verkar pigga trots att det är långt in på säsongen. Vi är riktigt sugna på att ge Umeå en fajt, säger Pettersson.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela