AIK vann i förlängningens sista minut

Det svängde rejält i semifinalen mellan AIK och BK Häcken.

AIK tog ledningen, tappade den, hamnade i underläge men vände och vann. Det var en chockartad semifinal i svenska cupen.

Första halvleken bjöd på bra spel och i en jämn historia där AIK ändå tog ledningen. Utmärkte nye brassen Antonio Flávio kombinerade vackert med Ivan Obolo och den sistnämnde kunde till slut bredsida in 1-0 fint framspelad av Flávio i den 21:a minuten.

En ledning som stod sig halvleken ut och till den andra kom Gnaget ut med två nya spelare på plan: Skadeplågade Gabriel Özkan i en av många efterlängtade comebacker och målvakten Niclas Bergh som ersatte en Daniel Örlund med ryggproblem.

Också andra halvlek var ganska jämn, både AIK och Häcken skapade hyfsade chanser utan att få bollen i mål. Så plötsligt, i den 89:e minuten, fick Häckens Vinicius Lopes Souto bollen närmare mittplan, snirklade sig förbi ett passivt AIK-försvar och placerade bollen förbi Bergh. Inte fullt lika chockartat som Zlatans övertidsmål på lördagen men överraskande. 1-1 vid full tid och förlängning väntade. Och väl där blev Zlatankopplingen allt mer motiverad.

Samme Vinicius Lopes Souto fick en djupledsboll från Mathias Ranégie. Och Vincius störtade fram, fick en tå på bollen som studsade på målvakten, tillbaka i magen på Vinicius och, just det, in i mål. Allt pekar då på Häckenseger tills det vänder ännu en gång: Nils-Eric Johansson stöter in 2-2 efter en hörna i den 118:e minuten. En kvittering som väntas ta matchen till straffläggning. Men i stället får AIK en billig straff av domare Martin Ingvarsson, i den 120:e minuten, när Mattias Östberg glidtacklar Miran Burgic.

Markus Jonsson, van och trygg straffskytt, sätter hur säkert som straffen bakom Christoffer Källqvist.

Mer hinner inte hända och AIK är i final i svenska cupen med Häcken lär känna sig mer än lovligt snuvade på avancemang.