Stockholm

De vill ha mål, mål mål, mera mål

Elfsborg måste klättra Mount Everest två gånger om för att ha chans på guldet. Frågan är om de ens har lusten att försöka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det krävs mål. Många mål. Ska Elfsborg har någon chans på guldet inför den sista omgången på söndag krävs det att laget gör fler mål än vad de mäktat med under en match på hela säsongen. Ett "Mission Impossible" eller?

Dystra förutsättningar

Under hela säsongen har Elfsborg litat på sitt försvarspel i jakten på det allsvenska guldet. Teddy Lucic & co: har varit grunden i ett Elfsborg som bara släppt in 17 mål på 28 matcher. Men framåt har det inte varit en berg-och-dalbana. Trots att klubben värvat tillbaka välbetalda anfallsstjärnor som Fredrik Berglund och Lasse Nilsson har Elfsborg ännu inte gjort fler än fyra mål under en och samma match. Sammanlagt 44 mål mot Kalmars 68. Klasskillnad. Nu måste boråsarna göra minst elva på två matcher och inte släppa till något längst bak. Inte ens då räcker det om inte Halmstad slår ett Kalmar som sprudlar av självförtroende efter 6-0 hemma mot Norrköping. Guldet är just nu väldigt avlägset.

Vägrade ge upp

Den sista tredjedelen av säsongen har däremot varit över förväntan för mästarna från 2006. Efter skadorna i september på allsvenskans två bästa mittfältare, Anders Svensson och Stefan Ishizaki, var de flesta överens om att guldet var utom räckhåll. Men tränaren Magnus Haglund och spelarna vägrade ge upp. Trots förlusten mot Kalmar bara fem dagar efter Svenssons skada bet sig Elfsborg kvar i guldjakten. En poäng mot Helsingborg följdes av av målfyrkeriet mot Trelleborg. Nu var Elfsborg ikapp Kalmar som själva var inne i en tuff period.

Drömmål av Wernbloom

En vinst mot IFK Göteborg skulle sätta ytterligare press på smålänningarna som dagen innan med slagit Djurgården med uddamålet. Men de blåvita ville annat. En paradföreställning hemma på Ullevi slutade 5-2 efter två drömmål av Pontus Wernbloom och Elfsborg hade just missat chansen att ta sitt andra guld på tre år. Luckorna som Svensson och Ishizaki lämnat efter sig blev för första gången väldigt tydliga. Kalmar var återigen uppe i en trepoängledning. Omgången efter förändrade ingenting, båda lagen vann sina matcher. För varje omgång blev guldchansen allt mindre för Elfsborg. Hela borås hoppades på ett Norrköpingsmirakel men fick se Kalmar göra fler än fyra mål för sjunde gången i årets allsvenska. Guldchansen gick från liten till minimal. Det kunde till och med den annars så positive Haglund erkänna.

– Klart att allt rimligen talar för Kalmar. Det är nästan fånigt att säga något annat.

2 X Mount Everest

Elva mål på två matcher är inte särskilt realistiskt för Elfsborg, speciellt inte mot svårspelade lag som Halmstad och Gefle. Det är som att klättra Mount Everest två gånger under en vecka och frågan är om Elfsborg ens har lusten att försöka.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.