Söndag 4 Dec
Stockholm

Världens viktigaste oviktiga sak

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Matchen hade bara pågått i några minuter när min ciceron Greg pekade på en man på andra sidan planen som såg ut som en linjeman. Jag befann mig i ett vintrigt Wisconsin, på Lambeau Field, det amerikanska fotbollslaget Green Bay Packers klassiska arena.

– Kolla nu när han viftar med sin lilla flagga, sa Greg.

Det blev inget inkast. I stället blåste domaren av matchen – för reklampaus. När ”linjemannen” på nytt gav tecken blåste domaren igång spelet igen.

Hur intressant allt annat runt omkring var kunde jag inte riktigt släppa det där. Det var liksom inte på riktigt. En känsla som återkom när jag såg Michael Jordan sätta 45 poäng några veckor senare för sitt Chicago Bulls mot Milwaukee Bucks. Trots den stundtals fenomenala basketen applåderade publiken bara när en taffligt animerad hand på jumbotronen sa åt dem att applådera.

Folk var där för att äta hot dogs, popcorn och dricka enliterscola.

Det är i den kontexten som de avdankade stjärnorna David Beckham, Darren Huckerby och Fredrik Ljungberg måste försöka nå ut i ett land som fortfarande är rätt ointresserat av fotboll.

En inställning som på sikt kan ändras i takt med att immigranter från fotbollstokiga latinamerikanska länder blir en allt större del av landets befolkning. Men det är inte direkt så att Seattles övervintrade grungare vaknar mitt i natten med svettig flannellnattskjorta, ridna av ångest över att Sounders ligger i botten på MLS.

Det finns ett citat som brukar tillskrivas påven Johannes Paulus II, men som förmodligen fanns innan han yttrade det: ”Fotboll är världens viktigaste oviktiga sak”.

Som alla geniala sentenser är det banalt på ytan – men det är också svaret på varför fotboll är världens största idrott. Folk bryr sig. På riktigt, på gott och på ont.

Det är gulligt att de försöker – men varken "Becks" eller "Ljungan" kommer att lyckas göra soccer i USA till något annat än världens oviktigaste viktiga sak i det stora landet i väster.

PS. Green Bay Packers är egentligen ett dåligt exempel – de är förmodligen en av de genuinaste idrottsklubbarna i hela USA: Laget ägs inte av någon affärsman som kan hota att flytta sitt ”franchise” till en annan stad – utan av medlemmarna själva.

PS2. För några år sedan var jag i Norwich och gjorde ett Offsidereportage om Mathias Svensson. En kväll träffade jag av en slump Norwichspelaren Darren Huckerby på krogen. Han var hur trevlig som helst och verkade väldigt jordnära. Kolla in när han något förvirrat presenteras som ”legend” i amerikansk teve:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Anton Forsberg storspelade mot San Jose

Fury försvarade tungviktsbälte

Publicerades: idag 00:37

Pelés läkare: Läget är stabilt

Publicerades: igår 22:25

Kilde trotsade sjukdom – vann igen

Publicerades: igår 22:13

Messi bakom Argentinas avancemang: "Stolt"

Publicerades: igår 22:02

Ny Luleåseger i SDHL

Publicerades: igår 21:37

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.