Guldet är klart - Grattis Kalmar

Matchen slutar 2-2 och Kalmar är svenska mästare i fotboll. Spelarna dansar och alla är glada. 98 års väntan är över.

Som så många gånger förr har Patrik Ingelsten räddat Kalmar. Hans kvittering i den 87:e minuten betyder guld för småland. När slutsignalen ljöd på Örjans vall visste jublet inga gränser bland de över 5000 tillresta Kalmar-fansen.

– Man är otroligt lycklig, säger Kalmars lagkapten Henrik Rydström till Canal Plus efter slutsignalen.

– Man har inte vågat tro på det, nu ska det bli gott att få lyfta pokalen. Det är många stora spelare som fått lyfta den, säger Henrik Rydström som nu fått lyfta Lennart Johansson pokal.

Vad är det som är framgångsreceptet då?

Bröder och brasilianare. Isterband och inställning.

Med den exotiska mixen vann Kalmar FF sitt första allsvenska guld och vem bryr sig egentligen om 2-2 borta mot Halmstad.

Men det var där, på Örjans vall, som Nanne Bergstrand och hans sluga och säkra smålänningar skrev fotbollshistoria.

Över 50 bussar reste västerut i gryningen och supporterfolket ombord draperade sedan hela arenan med rödvitrutiga dukar inför den fest som alla visste skulle komma.

För vem kunde på allvar tro att Kalmar FF skulle missa guld? Ingen.

Partystämning

– Alla snackade om hur många mål Elfsborg skulle göra. Men det är klart vi också ville göra en bra match, sade inhoppande Lasse Johansson till Radiosporten i paus.

Lasse Johansson hyllade fans och han slog ut med handen och tackade för en partystämning så läcker, att den på något märkligt sätt fick till och med solen att titta fram och gratulera Kalmar denna dystert grå och regntunga novemberdag. Kalmar ville göra en snygg avslutning, men uppgiften var inte lätt med en tung plan under guldfötterna och en tung motståndare i höstform emot sig.

Ledningsmålet i 13:e minuten genom brassen Daniel Sobralense fick visserligen tränare Nanne Bergstrand att resa sig upp och jubla och första halvleken var utan tvivel Kalmars. Men sedan fick han sätta sig ned igen.

Däckades

För i andra var det precis tvärtom, med ett Halmstad nu rikt på press och stridsvilja. HBK kvitterade (Emir Kujovic) och gjorde 2-1 (Andreas Johansson) och varenda rödvit spelare sprang och väntade på att matchen skulle ta slut. Förmodligen var det den längsta halvleken i varenda Kalmarspelares fotbollsliv.

För Viktor Elm tog guldmatchen slut redan i 35:e minuten. Han fick ett knä i huvudet och däckades. Han ställde sig upp, men sjönk ned igen på båren och bars ut.

Men Kalmars bäste spelare i år kom omklädd tillbaka, och från bänkens immiga avbytarkur fick han se skyttekungen Patrik Ingelsten göra 2-2, se publiken sätta på sig hattar av glittrande guld och sjunga så det hördes ända ner i mörkaste Småland.