Måndag 27 Sep
Stockholm

Krönikör: Kalmar bör få bragdguldet

Om sportkrönikörerna får som de vill blir Bergstrand förbundskapten och Kalmar får bragdguldet. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kalmar FF hyllas unisont efter SM-guldet i fotboll.

Om sportkrönikörerna får som de vill blir tränaren Nanne Bergstrand ny förbundskapten och KFF får bragdguldet.

Östrans sportchef Niclas Wassmo menar att händelser som invigningen av Ölandsbron och Gustav Vasas landstigning ute på Stensö står sig slätt i jämförelse med guldet och att det är den största händelse som staden har upplevt sedan Kalmarunionen bildades 1397.

Konkurrenten Barometern hoppas att guldet blir en injektion för hela samhället.

"För en stad som Kalmar är detta nödvändigt bränsle för att ta sig ur årtionden av negativ utveckling med företagsnedläggningar och sviktande befolkningssiffror."

"Det borde inspirera andra samhällsgrupper och en gång för alla ta död på myten att 'det gaur inte'."

Nu börjar utmaningen

Men Mats Olsson i Expressen låter inte Kalmar vila på lagrarna. Det är nu som utmaningen börjar och den kommer att bli ett stålbad, skriver han i sin krönika.

Viktor Elm ska till Heerenveen och Olsson tror att även Patrik Ingelsten får ett bättre bud. Där försvinner totalt 34 mål och nästa säsong kommer alla att vilja slå segrarna. Det blir en tuff utmaning för Kalmar, siar han.

Simon Bank i Sportbladet säger dock att Kalmars vinst är den bästa saga som svensk fotboll har berättat på väldigt länge.

"David slog Goliat medvetslös" när Kalmar reste sig från de döda under säsongen och tog guld, skriver han.

Förnuftet borde ha sagt att det var omöjligt för en liten klubb att nå målet 2008. Men Bank säger att Kalmar har vunnit allsvenskan "rättvist, snyggt, offensivt, moraliskt och känslomässigt".

Inget mellanår

Anja Gatu lyfter i Sydsvenskan fram kontinuiteten i klubben som en orsak till guldet. Hon tycker att det nu är dags att ändra definitionen på storlag.

"Stockholmarna vill säga att det är ett mellanår. Malmöiterna också. Det sägs alltid så fort inte något av 'de stora lagen' är riktigt inblandade i guldstriden. Men faktum är att Elfsborg och Kalmar har varit i toppen i flera år nu."

Göteborgs-Postens Mats Härd menar att enkel matematik förklarar varför Kalmar är bäst.

"Flest poäng? Flest mål? Skyttekung? Framgångsrikaste passare? Svaret är Kalmar på allt. De mer subjektiva förklaringarna är finurligaste tränaren, bästa scoutingen, skickligaste brassebedömningen och att Elmbrödernas födelseort Broakulla ligger närmare Kalmar än Göteborg."

"Det var mäktigt. Det var stort", skriver Hallandspostens Jan-Owe Wikström. "För det var länge sedan vi skådade ett värdigare mästarlag med mixen av kontinuitet, stabilitet, speed, effektivitet och individuell skicklighet."

Ny förbundskapten

Dagens Nyheters Johan Esk anser att det nu är låga odds på att Kalmars tränare Nanne Bergstrand blir ny svensk förbundskapten om landslaget missar VM i Sydafrika.

"Det skulle inte vara det mest spännande valet. Det skulle inte vara ett val som ryker av eld och passion och allt det där man ibland saknat under Lagerbäck. Men det skulle vara spännande att se hur hans förmåga att ena en grupp fungerar på större stjärnor, större egon."

Gefle Dagblad tycker att Kalmar nu är värt bragdguldet. "Det finns något ursvenskt över Kalmar FF:s allsvenska guld som tilltalar, och som visar att det inte bara är en amerikansk dröm att börja med två tomma händer och sedan lyckas. Det är en småländsk dröm också, och därmed en svensk".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela