Eric Rosén om en levande legend

Supersvensken Henrik Larsson fyller 37 år i dag.


Tänker jag på svensk fotboll tänker jag på Henrik Larsson. Tänker jag på Henrik Larsson tänker jag på professionalism och konsekvens. Min generation fotbollstittare har växt upp och levt med Henrik Larsson vid vår sida. Jag ska inte säga att jag var våldsamt imponerad av den där rastaflätan i Helsingborg i början på nittiotalet. Inte heller märkte jag mycket av hans framfart i Feyenoord. Jag minns snarare hans desperata kamp för att få lämna klubben, jag minns tårarna.

Först i Celtic började Henrik Larsson att leverera på den vansinnigt höga nivå vi sedan vant oss vid, den nivå vi ofta tagit för given. Åren där präglades av idogt målskytte och ett satans tjat, från mig också, om att målen inte räknades i skotska ligan. Men landslagsmålen räknas alltid och Henrik har levererat ganska konsekvent. 37 mål har han hunnit med i den blågula dressen. Fler är att vänta.

I Barcelona, tillsammans med världens bästa spelare, visade Larsson en gång för alla hur bra han är. Att ha förmågan att göra spelare som Ronaldinho och Eto'o bättre är inget annat än fantastiskt. Barcelona vann Champions League med Larsson och hade inte gjort det utan honom.

Sedan bar det av hemåt, till Helsinborg. Och Henrik har fortsatt prestera. Förbannat bra till och med. Ett kvitto på det var utlåningen till Manchester United när övriga lagkamrater körde försäsongsträning. Ytterligare ett kvitto kom i och med Helsingborgs Uefacupäventyr. Larsson fick en framskjuten placering i cupens skytteliga och tog Helsingborg längre än någon vågat hoppas.

Det är en ingen dålig meritlista Edvard Henrik Larsson arbetat ihop till under sina år inom elitfotbollen. Helsingborgsspelaren har alltså hunnit med att, på ett genomgående imponerande sätt, spela för sju klubbar i fem länder sedan han som 17-åring skrev sitt första seniorkontrakt med Högaborgs BK. Han har dessutom hunnit med 101 landskamper för Sverige sedan debuten mot Finland 1993. Sedan ett par matcher tillbaka är Henrik Larsson också svensk lagkapten. I dag fyller han 37 år. Även om tinningarna grånat lite ser Larsson fortfarande ut som en ung spelare, en pigg och ambitiös stjärna. Hur länge till verkar vara helt upp till honom.

Henrik Larsson, legenden:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!