BEKRÄFTAT: Borgqvist och Blomqvist tar över Hammarby

Hammarby har efter en lång tids letande hittat sina nya tränare. Det blir den förre AIK-mittfältaren Michael Borgqvist och den förre landslagsstjärnan Jesper Blomqvist som ska ta Bajen tillbaka till Allsvenskan.


Tony Gustavsson fick kicken.

Ersättaren Tom Åhlund misslyckades och resultatet av Hammarbys bottensäsong blev hissen ner till Superettan.

Nu har Stockholmsklubben tagit det första steget i det allsvenska återtåget.

Under en presskonferens presenterade Hammarby Michael "Borken" Borgqvist, 42, som huvudtränare och Jesper Blomqvist, 35, som hans assistent i Hammarby.

- Michael Borgkvist är huvudansvarig tränare och Jesper Blomqvist är assisterande med tonvikt på individuell spelarutveckling. Med sin internationella erfarenhet vet Jesper vad som krävs att lyckas som elitspelare, säger styrelsemedlemmen Per Apelgren.

Spelat i AIK och Djurgården

Den förre AIK-mittfältaren Michael Borgqvist debuterade i Allsvenskan 1991 och spelade 91 matcher i AIK och ytterligare 22 i Djurgården.

Borgqvist avslutade sin spelarkarriär och inledde sin tränarkarriär i Enköping 2005. Han fick sparken från Enköping tidigare i år. Han har även hunnit träna Assyriska.

- Jag tror att jag är bra på att få ihop ett lag med det spelarmaterial jag förfogar över. När vi vann serien första året med Enköping, men förlorade i kvalet, så ville de spelare som inte fick förnyat kontrakt och suttit på bänken, ändå vara kvar. Det säger väl något, säger Borgqvist till Hammarbys hemsida.

"En stor utmaning"

Jesper Blomqvist behöver knappast en längre presentation. Han har representerat klubbar som Milan och Manchester United i Europa och IFK Göteborg och Djurgården i Sverige.

- Det känns jättespännande på många sätt, säger Jesper Blomqvist. Hammarby är en storklubb så det är en stor utmaning och på en bra nivå. Det ska bli spännande att arbeta med Micke också, säger Blomqvist till Hammarbys hemsida.

"Båda vet vad som krävs för att lyckas"

Den förre landslagsstjärnan blir assisterande tränare under Borgqvist.

- Vi vill att Michael och Jesper ska utveckla vår trupp och skapa en vinnarkultur och vinnarkänsla. Det står de för själva som spelare. Båda har gedigen erfarenhet av att vinna titlar på olika nivåer. Michael Borgqvist har tagit seriesegrar med fyra lag. Jesper har fem SM-guld och har inte heller så tokiga meriter på internationell nivå. Båda vet vad som krävs för att lyckas, och det tycker vi är en bra grund för att de ska kunna förmedla det vidare till våra spelare.

Att det blir två spelare från "fiendeklubbar" är inget konstigt menar Apelgren.

- Det är inte första gången det inträffar, att folk med förflutet i AIK och Djurgården blir tränare i Hammarby, eller tvärtom. Rolf Zetterlund och Tommy Davidsson är två andra exempel. Det är sådant som kan inträffa när man går från att vara spelare till tränare, säger Per Apelgren till Hammarbys hemsida.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!