Zlatan: Jag är från "ghettot"

"Ibra" öppnar sitt hjärta i en stor intervju i La Stampa.


I tisdags gjorde Zlatan Ibrahimovic stor succé i Inters Champions League-match borta mot Panathinaikos. I morgon möter hans Inter Torino. Inför matchen har Turintidningen La Stampa gjort en stor intervju med Zlatan. Intervjuaren Roberto Beccantini inleder med att lätt provokativt fråga Zlatan om vad han tycker om att betecknas som "hälften ballerina, hälften gangster."

– Min bäste herre, jag är född i Malmö i ett kvarter som alla kallade "ghettot". Det ger en liten bild om vad det handlar om. Har du talang är det bra, men ibland räcker det inte. Om du däremot kämpar för din sak med vassa armbågar och höjer rösten kan du lyckas. Har jag en elak personlighet? Jag vet inte. Det finns de som inte har har någon personlighet alls, säger Zlatan till La Stampa.

På frågan om han känner sig som en nummer nio eller nummer tio – en ren avslutare eller en speluppbyggare – säger Zlatan:

– Jag känner mig lite som både och. Att göra mål har gått från att betyda allt för mig som liten till att betyda mycket för mig som stor. Det brukar kanske vara tvärtom, men för mig har det blivit så. Assisten i Aten till Mancini och Adriano gjorde mig galen av glädje.

Zlatan berättar om hur viktig tiden i Ajax var för honom. Han lyfter även fram Fabio Capello som var hans tränare i Juventus.

– Han lät sin assisterande tränare Italo Galbiato markera mig. Vi två i straffområdet, framför Buffon. "Skjut, Ibra, skjut." Varje dag, varje vecka, varje månad: från alla håll.

Om sin nästa tränare, Roberto Mancini, säger Zlatan:

– Kanske kände han igen sig i mig.

Även Inters nye tränare José Mourinho verkar falla svensken i smaken. Inte minst hans 4-3-3-uppställning som Zlatan är van vid sedan tiden i Ajax.

– Det är inte det att de andra inte brydde sig om detaljer, absolut inte. Men han har sitt alldeles egna sätt som får honom att på riktigt framstå som speciell. Han älskar taktik utan att vara slav under den.

Inte ens i La Stampas välvilliga intervju slipper Zlatan undan snacket om att han inte är bra i de riktigt stora matcherna – exempelvis med svenska landslaget.

– Vi svenskar är ungefär nio miljoner, och i den här världen existerar inga mirakler. I senaste EM gjorde jag ändå två mål med bara ett knä.

En del motståndarfans har visat banderoller riktade till Zlatan med ordet "zigenare". Något som inte får honom ur balans:

– Stackars dumbommar, om de tror att de psykar mig med det. Tvärtom, de taggar mig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.