Maradona stoppar Google och Yahoo

Sökningar på kända argentinare blockeras efter stämningsansökan.


Om en argentinare söker på "Maradona" på Yahoo får han eller hon inga träffar. I stället syns ett meddelande: "På grund av en domstolsorder till följd av ett yrkande från privatpersoner finner vi oss tvingade att tillfälligt dra in alla eller en del av de träffar som den här sökningen får."

Diego Maradona är en av 110 kända argentinare som för en juridisk process mot Yahoos och Googles argentinska grenar. Det är den 47-årige advokaten Martn Leguizamón Pea som fått sökmotorsgiganterna att få skrämselhicka. Han har tidigare gjort sig känd för att representera argentinska fotomodeller som behövt hjälp med att få sina foton borttagna från porrsajter.

– Vi satte igång vår första rättsprocess för två år sedan. När Maradona fick reda på vad vi höll på med kom han till mig och bad mig representera honom också, säger Martn Leguizamón Pea till The Times.

När Maradona har googlat sig själv har han också stött på bilder på sig sjäv på porrsajter, skriver tidningen.

En talesperson för Google Argentina menar att rättsprocessen är "fullständigt ologisk. Det är som att stämma en tidningskiosk för det som står i de tidningar de säljer. Eller att kräva att kioskinnehavaren river ut de förlolämpande sidorna ur tidningarna. Rättsprocessen borde vara mot de sajter som för ut informationen, inte mot oss."

Martn Leguizamón Pea låter sig inte imponeras av resonemanget.

– Det som Googles advokat erkände på presskonferensen är det som vi yrkade på. Hon säger att de har möjlighet att blockera sidor men inte dra in sajternas material. Och det är det vi ber om, att sidor blockeras i sökmotorn, säger Martn Leguizamón Pea till Revista Noticias.

– Om de satte in de filter som behövs skulle inte den här typen av problem dyka upp.

Se uppståndelsen när Maradona anländer till Glasgow inför onsdagens landskamp:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!