1 av 10
- Foto: Scanpix/AP
2 av 10
- Foto: Scanpix/AP
3 av 10
- Foto: Scanpix/AP
4 av 10
- Foto: Scanpix/AP
5 av 10
- Foto: Scanpix/AP
6 av 10
- Foto: Scanpix/AP
7 av 10
- Foto: Scanpix/AP
8 av 10
- Foto: Scanpix/AP
9 av 10
- Foto: Scanpix/AP
10 av 10
- Foto: Scanpix/AP

Här är stjärnorna i Afrikanska mästerskapen

På söndag sparkar Afrikanska mästerskapen 2010 igång. Nyheter24 presenterar här de allra största stjärnorna som kommer att spela i turneringen.


Didier Drogba (Elfenbenskusten)

Efter misslyckandet 2008, då man slutade fyra, är revanschlusten stor hos Elfenbenskusten i år. Kanske framför allt hos Premier Leagues målkåtaste anfallare Didier Drogba. Chelseastjärnan har hunnit bli 31 år och han har inte många chanser kvar att bärga den afrikanska mästerskapstiteln.

Emmanuel Adebayor (Togo)

Det krävs att Adebayor gör ett supermästerskap för sitt Togo, som utan ett gäng mål från Manchester City-stjärnan lär få det svårt att ta sig vidare från grupp B. I samma grupp finns nämligen stornationerna Elfenbenskusten och Ghana.

Samuel Eto'o (Kamerun)

Inters målspruta har vunnit skytteligan i de två senaste mästerskapen och har sammanlagt gjort 16 baljor – flest av alla genom tiderna. Om Eto'o kommer igång på allvar kan Kamerun ta hem "hela skiten".

Yaya Touré (Elfenbenskusten)

Touré var en oerhört viktig kugge i det Barcelona som under 2009 körde över allt motstånd. Bland dvärglika teknik- och passningsfenomen var ivorianen den som fick göra jobbet i det tysta. Yaya är en lyxig tillgång för Elfenbenskusten.

Mohamed Zidan (Egypten)

I Egypten är det laget som ska göra det. Och man har chockerande nog gjort det i två raka mästerskap – vunnit guld. Men det finns en lirare med lite mer stjärnglans än övriga i truppen, Mohamed Zidan. Borussia Dortmunds anfallare assisterade snyggt till det avgörande målet i finalen mot Kamerun 2008. Håll ett extra öga på honom.

Alexandre Song (Kamerun)

Arsenal-mittfältaren har utvecklats mycket det senaste året. Kanske är han till och med den största positiva överraskningen den här säsongen i Premier League. Alex är stark i såväl närkampsspelet som huvudspelet och besitter dessutom en strålande teknik. En guldklimp för Kamerun.

Frederic Kanoute (Mali)

Malis hopp i den här turneringen stavas Frederic Kanoute. Frågan är om den vasse målgöraren, till vardags i Sevilla, räcker till för att nationen ska nå någon större framgång.

Kolo Toure (Elfenbenskusten)

Kolo Toure är förmodligen den bästa mittbacken som turneringen har att bjuda på. Han och brorsan Yaya, som ligger lite högre upp i plan, stoppar nog de flesta som försöker sig på att inkräkta i Elfenbenskustens straffområde.

Nadir Belhadj (Algeriet)

Portsmouths vänsterback Nadir Belhadj är stjärnan i det algeriska landslag som lyckades kvala in till VM i Sydafrika. Blir det nya framgångar i Afrikanska mästerskapen? Tja, om Belhadj gör något liknande som i videon (klicka på den blåa texten) finns det goda chanser.

Emmanuel Eboué (Elfenbenskusten)

Eboué har inte övertygat speciellt i Arsenal den här säsongen, men är en av de bästa kantspringarna i turneringen. Väldigt nyttig för Elfenbenskusten då han kan spela både som ytterback och yttermittfältare.

Klicka på blå text för att se ett videoklipp med spelaren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå klart för semifinal

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.