Göteborg svenska cup-mästare

Göteborg vann en tät final i svenska cupen mot Kalmar. (TT)


Göteborg vann en tät final i svenska cupen mot Kalmar. Inget av lagen bjöd inledningsvis till i försvaret och anfallsspelet glimrade inte.

Chanserna kom men 0-0 stod sig och straffar fick avgöra.

Matchens hetaste målchanser fick 7 158 åskådare på Fredriksskans se i förlängningen. Först tippade Kalmar-målvakten Petter Wastå Gustav Svenssons skott i insidan av stolpen. Sedan prickade Viktor Elm Göteborgs ena målpost. I den andra kvarten gjorde Göteborgs målvakt Kim Christensen två reflexräddningar på David Elms nick och sedan skott och Jonas Wallerstedt var nära att bli segerskytt för Göteborg.

– Ja, det var målchanser åt bägge håll, lite Hawaii-fotboll, efter att ha varit ett ställningskrig i 90 minuter, sade Pontus Wernbloom efter matchen.

– Rätt väntat att det blir så när alla är trötta, alla gick på tandköttet.

Kalmars Henrik Rydström var besviken efter förlusten. Laget hade gärna försvarat sin cuptitel:

– Vi hade sett det som något fint, så det här svider. Man får inte så många chanser att plocka hem titlar i Sverige. Och jag tycker vi hade hetaste chanserna i förlängningen, lägen man vanligtvis får utdelning på.

Under ordinarie tid var finalen en ganska tillknäppt historia. Regerande svenska cup-mästarna Kalmar inledde starkast men Göteborg tog över målchansmässigt. Tobias Hysén gjorde en bra match och hade några bra lägen, liksom anfallskollegan Robin Söder, men utan riktig skärpa i avsluten. Rasmus Elm hade ett tungt skott för Kalmar i första halvlek som vassaste chans. Men förlängning och straffar väntade.

Göteborgs målvakt Kim Christensen räddade Marcus Lindbergs femte straff och Pontus Wernbloom blev cuphjälte när han satte Göteborgs sista.

– Fantastiskt av Kim att sätta mig i den positionen, det var kul att få vinna, sade Wernbloom.

Segern betyder att Göteborg säkrat en kvalplats till Uefacupen.

– Mycket viktigt. Vi lärde oss mycket av att spela i Europa i år. Ska bli kul att testa vingarna därute igen, sade straffhjälten.

Göteborg firade med Ramlösa på en svettig buss hem. Något annat var inte aktuellt med tanke på att allsvensk match mot Ljungskile väntar på onsdag. Även Kalmar spelar på onsdag. Helsingborg borta väntar för serieledaren.

– Vi satsade på svenska cupen men allsvenskan har hela tiden varit prio ett. Nu slickar vi såren och kör vidare, sade Rydström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.