Roland Andersson och Lasse Lagerbäck har kamperat ihop i många år.
1 av 3
Roland Andersson och Lasse Lagerbäck har kamperat ihop i många år. - Foto: Scanpix
Nu ska de leda Nigeria till en lyckad VM-turnering.
2 av 3
Nu ska de leda Nigeria till en lyckad VM-turnering. - Foto: Scanpix
Andersson menar att det är en väldig skillnad på att leda ett utländskt lag jämfört med ett svenskt.
3 av 3
Andersson menar att det är en väldig skillnad på att leda ett utländskt lag jämfört med ett svenskt. - Foto: Scanpix

"150 miljoner förbundskaptener i Nigeria"

Lars Lagerbäck och Roland Andersson befinner sig i dag på plats i Nigeria där de ska träffa presidenten och prata om fotbolls-VM.


ABUJA. Nigerias nya förbundskaptener, Lasse Lagerbäck och Roland Andersson, har ett hektiskt schema just nu. Förra veckan var de i Sydafrika och kollade in träningsanläggningar och faciliteter inför VM. Nu är de i Nigeria och ska i dag ha ett möte med presidenten, Umaru Yar'Adua, för att diskutera VM.

- Här finns 150 miljoner förbundskaptener. Alla är experter, det är ett hysteriskt intresse. Och vi får träffa många högt uppsatta i samhället. Det är ett annat sätt att umgås, men vi får försöka skapa en mix av vårt och deras, säger den vice förbundskaptenen Andersson till Sydsvenskan.

De kommer att vara ute på resande fot nästan ända fram till VM. De ska åka runt och scouta spelare. Helst vill de vara på plats för att få ett riktigt intryck.

- Vi har 45 spelare att följa och har delat upp dem mellan oss. Vi har dem i Ryssland, England, Frankrike, Holland och Belgien. Vi ska försöka se alla live, men det blir också mycket DVD.

"Man möts med en väldigt stor respekt"

Roland Andersson menar att det är en väldigt stor skillnad med att vara förbundskapten hemma i Sverige jämfört med att vara det i ett land som Nigeria.

– Här möts man med väldigt stor respekt för jobbet, något som kanske försvunnit hemma. De respekterar att man kan vissa saker, de tilltalar en på ett visst sätt, man ses som en auktoritet.

Andersson har välbehövlig rutin och erfarenhet från att träna ett utländskt lag. Han tillbringade sju år i Gulfländerna - medan det här blir Lagerbäcks första äventyr utomlands.

En sak som är säker är att det ligger en rejäl press på tränarduon från Sverige. Nigeria både hoppas och räknar med en lyckad VM-turnering.

/
/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
"The Special One"
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.