Åtvidaberg på allsvensk kvalplats

1982 åkte Åtvidabergs FF ur allsvenskan. Nu är de på väg tillbaka. (TT)


1982 åkte Åtvidabergs FF ur allsvenskan.

Efter 2-0 mot Assyriska i superettans toppmöte är den anrika klubben från den lilla bruksorten på väg tillbaka mot högstaligan.

Säg Åtvidaberg och de flesta tänker på Ralf Edström och Benno Magnusson. Den klassiska klubben tog SM-guld 1972 och 1973 och slog ut Chelsea i Cupvinnarcupen.

Inte många trodde att samhället med sina dryga 7 000 invånare skulle få uppleva allsvenskan igen i början av 1990-talet. Då harvade laget i division tre.

Nu kan drömmen bli verklighet. Kristian "Pligg" Bergström, 34, har spelat i de flesta divisionerna med moderföreningen - men aldrig i allsvenskan.

– Det här är den bästa upplagan vi haft på många, många år. Vi har en suverän mix av rutinerat och hungrigt och tränaren Peter Swärdh har infört ett stabilt, tryggt och snabbt spel, säger Bergström.

Mittfältaren Bergström är något av mister Åtvidaberg. Han var visserligen i väg fem allsvenska säsonger i IFK Norrköping och en i Malmö FF.

Men efter återkomsten 2005 har fansens favorit valt att stanna kvar - trots anbud från flera elitklubbar varje säsong.

– Jag har känt att något är på gång och i år har vi verkligen chansen att gå upp, säger han.

Östgötarna tabelltvåan Assyriska en rejäl lektion i tisdagens toppmöte. 2-0 (1-0) både kunde och borde ha varit ännu större. Bland annat missade matchens första målskytt Haris Radetinac öppet mål.

När Ricardo Santos smällde in säsongens elfte fullträff i den andra halvleken var gästerna ett slaget gäng - och ÅFF avancerade upp till kvalplats, på samma poäng som Assyriska.

Åtvidaberg höll nollan för tredje omgången på raken och har bara förlorat en av de sexton senaste matcherna. Fem omgångar återstår, närmast rivalen Häcken nästa vecka.

– Det som talar för oss är vår härliga form, vi är starka både framåt och bakåt. Men vi måste fortsätta att hålla den här höga nivån, säger Kristian Bergström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.