Lars-Åke Lagrell har styrt svensk fotboll i 20 år.
Lars-Åke Lagrell har styrt svensk fotboll i 20 år.

SvFF blundar för fusket inom svensk elitfotboll

Sveriges mäktigaste fotbollspamp Lars-Åke Lagrell inser att det fuskas inom svensk elitfotboll. Men trots det vägrar SvFF att aktivt granska branschen. I den andra delen av Nyheter24:s stora reportage ställde vi Lars-Åke Lagrell mot väggen - och fick några överraskande besked.


I Nyheter24:s första reportage om härvorna i agent-Sverige, "Svensk fotboll styrs utan insyn - vilka granskar branschen?", behandlade vi relationen mellan media, SvFF och agenterna som styr svensk fotboll. Vad vi hittade var en etisk gråzon där möjligheterna för fiffel är större än i många andra branscher.

Men alltför ofta begås det felaktigheter. Fallet Wanderson och det så kallade "slavkontraktet" är bara en i mängden av härvor som ständigt uppstår i svensk fotboll.

SvFF var tvåa på bollen den gången, de "har inte resurserna att granska alla kontrakt" och sekretessbelägger samtidigt dessa så fort de anländer till SvFF:s kontor i Solna. Avslöjandet om slavkontraktet gjordes av TV4. Men en av de inblandade i härvan, Johan Apel, är vd i ett företag som gör affärer med TV4. Detta nämndes i TV4:s stora reportage om agent-Sverige.

En av TV4:s viktigaste journalister -  Patrick Ekwall, har starka band med en stor svensk agent. Men denna kom aldrig fram i "granskningen". Om SvFF inte har tid och TV4 inte har lust och Nyheter24 inte får tillgång, vem ser till att hålla agent-Sverige i schack och svensk fotboll ren?

Den frågan ville vi ställa till Sveriges mäktigaste fotbollspamp, Lars-Åke Lagrell.

En fredag i augusti sätter sig svensk fotbolls mäktigaste man i Nyheter24:s lokaler i centrala Stockholm. Vi sökte svar på stora frågor gällande svensk fotbolls framtid.

Ingen klubb i Champions League på tio år. Spelarflykt. Missat VM-slutspel. Huliganproblem. Svensk fotboll går inte så bra just nu.

– Jag tycker att det där är ett felaktigt resonemang, säger Lagrell till Nyheter24.

– Jag vill påstå så här, att svensk fotboll i de enskilda föreningarna är bättre i dag än någonsin tidigare. Däremot har utvecklingen i de andra länderna gått väldigt mycket snabbare. En av förutsättningarna kring att det blivit så är att internationella klubbar har starkare ekonomiska muskler än vad vi har i Sverige - men det är självklart, vi har ju också blivit professionella vilket har betytt att vi nu är starkare.

Det finns i dag en brist på insyn hos förbundet och inom elitfotbollen. Dokument som kan vara av allmänhetens intresse blir sekretessbelagda när de når SvFF. Denna procedur är också en av anledningarna bakom de ständiga agentstrul, som till exempel brassestjärnan Wanderson är involverad i.

– Det är klart att det kan finnas ett värde i att media får ta del av dokumenten, men kan ni förstå varför förbundet inte skulle vara villiga att släppa dem? säger Lagrell.

Men media vill titta på dem för läsarnas skull - det vill säga fansen?

- Ja, det finns som sagt ett värde i att media får ta del av dem.

Granskar ni agentverksamheten överlag?

– Vi granskar agentverksamheten på det sätt vi kan granska den. Men det är klart att om det sker en transaktion mellan människor i ett slutet rum så har vi lika lite möjlighet att granska det som ni journalister har. Vi granskar det vi kan granska, det vill säga via föreningar. Vi kan bestraffa föreningen och eventuellt agenten.

– Vi ska självklart granska om agenten har agerat som regelverket säger i frågan och då kan vi bara dra in hans licens, och det kommer att försvåra hans arbete, men däremot kan vi inte säga att vi blir av med honom helt och fullt.

Ni granskar inte något innan det kommit en anmälan?

– Nej det gör vi inte - varför skulle vi göra det? Det är klart att du inte granskar om det inte kommer in en anmälan. Allt som anmäls till SvFF granskas av oss och det är inget märkvärdigt med det.

– Det som inte anmäls kommer naturligtvis inte att granskas.

Men samtidigt säger Lagrell att han är medveten om att det fuskas.

– Jag är övertygad om att det sker övertramp från agenter, vi är inte naiva att tro att alla inom fotbollen är snövita, säger Lagrell.

Lagrell menar att SvFF inte har resurserna att granska alla dokument - trots att han är medveten om att det sker övertramp. Samtidigt får media ingen tillgång till samma dokument. Det möjliggör fusk och fiffel som SvFF missar. Hur ska förbundet återfå sin trovärdighet som ett organ som granskar fuskare och beskyddar svensk fotboll från samma personer?

Om SvFF tilldelades 20 miljoner kronor av Riksidrottsförbundet för att utöka sin granskning mot agentvärlden – skulle de då gå djupare i sin översyn?

- Om vi hade fått 20 miljoner mer i bidrag från Riksidrottsförundet för att granska agentverksamheten, då hade vi gjort det. Men du kan inte heller säga att det inte finns pengar, vi väljer ju själva hur vi fördelar våra resurser, säger Lagrell till Nyheter24.

Vad säger du angående bristen på insyn i viktiga affärer?

Om SvFF inte har resurserna eller väljer att lägga dessa på annat, borde de inte underlätta för media att granska fuskande agenter? Inte alltid säger Aftonbladets Robert Laul som menar att agenterna fått för stor makt i Sverige.

- Det har man ju tyckt länge nu, att agenterna kan göra lite som de vill, säger Laul till Nyheter24. När det har kommit fram uppgifter om agenter som kanske inte har skött sig, då har man mer haft känslan av att det här vill förbundet sopa under mattan. De vill inte att det lyfts fram någon negativ publicitet kring fotbollen. Den känslan har jag haft flera gånger när jag skrivit om felaktigheter inom fotbollen – och förbundet borde ju vilja välkomna att icke rumsrena agenter avslöjas. De borde vilja att branschen saneras, i stället tycker jag att Krister Malmsten (juridiskt ansvarig på förbundet reds anm) sätter upp ett jävla motstånd när man kommit med oegentligheter. Det har varit som att förbundet inte vill se de här bitarna.

Enligt agenten och förre IFK Göteborg-kaptenen Magnus Erlingmark, som hänvisar till en FIFA-studie, företräds spelare av licenserade agenter i 20-30 procent av fallen.

– En bransch med stora pengar inblandad och där aktörerna som det handlar om är ofta mycket unga och oerfarna. Spelarna sätter kanske också för stor tillit till sina agenter i stället för att hitta en rådgivare som inte har någon ekonomisk inblandning som till exempel en spelarförening. FIFA har lagt fram en rapport att mellan 20-30 procent av alla övergångar gör med hjälp av licensierade FIFA-agenter och då kan man undra vilka som gör de andra 70-80 procent. Är det advokater och nära släktingar eller är det icke licensierade agenter?

I och med det kan man anta att det kan förekomma väldigt många fall där spelare hamnar snett, där agenter bedrar eller själva blir bedragna av andra inom branschen. Erlingmark vill därför att SvFF ska ta en aktiv roll i att förhindra fusk, inte vänta på en anmälan som de gör i dag.

- Man kan tycka att SvFF borde ta en aktivare roll som kontrollorgan och inte bara jobba utefter om "någon" anmäler så kommer vi att agera.

Robert Laul har tidigare riktat hård kritik mot SvFF för deras val av agenten Rune Hauge när teveavtalen skulle omförhandlas. Han kritiserade SvFF:s beslut att lägga svensk fotbolls framtid i händerna på en agent som blivit avstängd på livstid av Fifa. Något som Lagrell viftar bort med motiveringen att Hauge hade en spetskompetens som han själv saknar - trots 20 år som ordförande för SvFF.

- Vi kan inte bygga upp en egen kompetens kring teveavtalen. Ni måste förstå att teveföretagen har anställda som jobbar med inköp varje dag - vilket inte vi göra överhuvudtaget. Därför valde vi att anställa Rune Hauges företag som jobbar med dessa frågor. Hans jobb var alldeles utomordentligt och på ett väldigt lönsamt sätt.

I en annan Laul-granskning, den mot agenten Martin Klette, blev Aftonbladet förvisso dömt på grund av en krönika, men Pressombudsmannen yrkade ändå att granskningen av agent-Sverige är av stort allmänintresse.

- Det håller jag självklart med om, och jag upplever att man nästan stöter på ett motstånd från förbundet. Därför är det intressant att de startar en utredning efter TV4:s granskning. Men där tror jag att de endast gör det för att TV4 valde att visa granskningen på bästa sändningstid, så att de pressades till att starta utredningen. När det annars har skrivits om agenter där det varit minst lika allvarliga grejer har de helst av allt velat sopa det under mattan.

- Jag menar Martin Klette-reportaget, trots att det blev en del kritik var alla bärande aspekter av reportaget godkänt. Efter reportageserien slutar Klette som advokat, men det blir inga problem för honom att ta en förbundslicens, utan där tar de emot honom med öppna armar. Trots att Klette har den där bakgrunden.

Finns det en lösning på dessa problem?

- Jag tycker att man borde ha en mycket större transparens kring spelarövergångar. Kan man ha offentliga övergångssummor och löner inom NHL och i andra europeiska fotbollsländer, så varför skulle man inte kunna ha det i svensk fotboll? Däremot tycker jag inte att själva avtalen ska vara offentliga. Det kan ju finnas grejer i anställningsavtal som kan vara värda för de involverade att hålla hemliga. Däremot tycker jag att det måste bli en mycket, mycket, mycket större öppenhet kring löner och övergångssummor inom fotbollen.

Om förbundet inte granskar agentvärlden, gör media det? Och hur påverkar en sådan granskning deras framtida nyhetsförmedling? Nära vänskap med en framstående agent har visat sig vara ett framgångsrecept för en snabb karriär inom svensk sportjournalistik. Avslöjanden säljer. Men säljer man samtidigt sin trovärdighet?

TV4 startade en granskning av agentvärlden, där de påade med en fullständig granskning mot hela branschen, men granskade endast en agent - Oliver Cabrera - som Nyheter24 uppmärksammade i det första reportaget. Historien kring "slavkontraktet" involverade fler än Cabrera och Wanderson. Företaget West Hill Group stod bakom slavkontraktet och West Hill Groups Vd, Johan Apel, är även Vd för Hego AB. I TV4:s granskning påpekades det att Hego AB samarbetar med SvFF, men vad som lämnades utanför reportaget är att Hego AB även har ett nära samarbete med TV4.

– Tyvärr är fotbollskretsen för liten och därför är risken allt för stor för att man hamnar på två stolar samtidigt. Det man kan säga är väl att det är viktigt att TV4 som nyhetskanal måste vara fri och obunden i det den rapporterar, säger Magnus Erlingmark.

Varför valde TV4 att utelämna en sådan uppgift och varför granskades inte agenter som står kanalen nära - Martin Dahlin och Patrick Mörk - som anses vara bland de mäktigaste i Sverige?

– Ja, det är en bra fråga, säger Lars-Åke Lagrell som menar att SvFF:s utredning kring "slavkontraktet" går framåt.

Varför väljer TV4 att inte nämna att Hego AB har affärer tillsammans med TV4?

– Ja, det är också en bra fråga.

När slavkontraktet avslöjades valde Johan Apel att först inte träda fram. Men efter påtryckningar från Lars-Åke Lagrell valde han att berätta "sin" historia på TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det var jag som uppmanade Johan Apel att gå till samma kanal som anklagat honom, säger Lagrell.

Hur ser du på att medierna har makten över vilka som kan bli utredda av Svenska Fotbollförbundet?

– Det vore väldigt illa om media agerar både bödel, åklagare och domare, säger TV4:s Patrick Ekwall till Nyheter24.

Ekwall menar också att han aldrig, under några omständigheter fått några känsliga uppgifter från sin barndomsvän Martin Dahlin – agent baserad i Monaco.

– Och jag har aldrig någonsin- vilket är för jävligt - fått en nyhet av honom, menar Ekwall.

Fallet Wanderson och det så kallade "slavkontraktet" är bara en i mängden av härvor som ständigt uppstår i svensk fotboll.

SvFF var tvåa på bollen den gången, de "har inte resurserna att granska alla kontrakt" och sekretessbelägger samtidigt dessa så fort de anländer till SvFF:s kontor i Solna.

Avslöjandet om slavkontraktet gjordes av TV4. Men en av de inblandade i härvan, Johan Apel, är vd i ett företag som gör affärer med TV4. Detta nämndes inte i TV4:s stora reportage om Agentsverige.

Några av TV4:s viktigaste journalister, Olof Lundh och Patrik Ekwall, har starka band med svenska agenter. Men ingen av dessa "granskades".

Om SvFF inte har tid och TV4 inte har lust och Nyheter24 inte får tillgång, vem ser till att hålla agent-Sverige i schack och svensk fotboll rent? Och vem drabbas om detta inte sker?

Tror du att SvFF bryr sig om tillräckligt om supportrarna?

– Ja, de har nog i alla fall insett att de måste bry sig om det. Det tror jag, det kan man nog se på några punkter, säger Robert Laul.

– När jag började skriva om fotboll under 2000-talet, hade lönerna börjat gå upp och boomen kring fotbollen blev enorm. Och att då jobba som journalist, skriva om klubbar och missförhålllanden samtidigt som du inte fick någon support från varken fans eller förbundet var väldigt tufft. Innan dess kunde förbundet göra lite vad de ville. Men nu, om man skriver något, så kan det bli en enorm storm, du kan alltså få med dig supportrarna vilket ger en styrka och relevans bakom reportagen.

– Att förbundet skulle kunna göra saker och ting bättre har nu blivit kravet bland fansen. Du har nog rätt i din frågeställning där, förbundet verkade inte bry sig tidigare. Kommer det nu uppgifter om missförhållanden så blir de nedmailade av en supporterklubb. Innan gick väldigt mycket sportjournalistik ut på att klappa medhårs och därför kunde förbundet göra precis som de ville. Men nu måste de börja ta ställning.

---

Gör en skillnad - anmäl fusket

Fiffel och fusk dödar sakta svensk elitfotboll. Förbundet lägger sina resurser på annat och förväntar sig rent spel. Det funkar uppenbarligen inte. Ärenden som bör granskas anmäls aldrig. Agenter som bör avslöjas plundrar vidare.

Därför väljer Nyheter24 att pressa förbundet till att granska alla övergångar i Sverige. Vi kommer att anmäla alla övergångar som involverar svenska klubbar. Lars-Åke Lagrell har meddelat Nyheter24 att dessa anmälningar inte kommer att granskas om SvFF anser att de kommer från samma person. Därför uppmanar vi dig som vill få slut på fuskandet och rädda svensk elitfotboll att anmäla de övergångar du anser bör granskas.

Låt oss få ett slut på de ohederliga agenternas styre. Anmäl nu!

Skicka ett brev, ring ett samtal, mejla, gör vad som krävs.

Svenska Fotbollförbundet

Postadress: Box 1216 SE-171 23 Solna

Tel: +46-8-735 09 00

Fax: +46-8-735 09 01

E-post: svff@svenskfotboll.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.