Måndag 10 Maj
Stockholm

Här är skämten som aldrig kommer att försvinna

Michel Platini - nu ordförande för Uefa - tidigare en duktig fotbollsspelare med sinne för humor.
1 av 4
Michel Platini - nu ordförande för Uefa - tidigare en duktig fotbollsspelare med sinne för humor. Foto: Francois Mori/AP/SCANPIX
Nyheter24 vet inte vad Elton John pratar om i detta läge.
2 av 4
Nyheter24 vet inte vad Elton John pratar om i detta läge. Foto: AP/SCANPIX
Maradona crowdsurfar tillsammans med ett gäng fans.
3 av 4
Maradona crowdsurfar tillsammans med ett gäng fans. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/SCANPIX
Ronnie Wood hör något han förmodligen vill höra - samtidigt som Maradona ser ett stort mord framför sig.
4 av 4
Ronnie Wood hör något han förmodligen vill höra - samtidigt som Maradona ser ett stort mord framför sig. Foto: SCANPIX/AP

Vad har Maradona, Michel Platini och den engelska snuten gemensamt? De är samtliga delaktiga i legendariska aprilskämt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Brolins klassiker

Thomas Brolin fick be om ursäkt till Leeds ordförande på sina bara knän efter ett aprilskämt som gick fullständigt snett.

I svensk teve berättade bronsmedaljören från 1994 att han skulle återvända till IFK Norrköping. Förvisso på lån, men ändock skulle en comeback bli klar.

Engelsk press blev som det sig bör galna. Nyheten spred sig i rasande fart innan Brolin var tvungen att bekänna sin lögn.

Oturligt så här med facit i hand att Leeds inte snappade upp på det falska erbjudandet. Brolin anses än i dag vara en av de sämsta värvningarna genom tiderna i brittisk fotboll.

I morgon är det dags för första april och de alldagliga lögnerna blir under en dag fullständigt acceptabelt.

Nu bjuder vi på några av de bästa aprilskämten från historieböckerna.

Och var bättre att börja än med den klassiska ryska tidningen Izvestia som 1988 skanderade ut att Diego Armando Maradona var klar för Spartak Moskva. 1988 var den argentinske legendaren på toppen av sin karriär tillsammans med Napoli.

Affärsidéen var kläckt

Maradona var vid den här tiden kungen av världen och simmade i ett kokainstim utan dess like tillsammans med Camorran och fotomodeller.

Att han överhuvudtaget skulle kunna tänka sig att flytta till det ryska polarcirkelvädret uppfattades som otänkbart - men inte omöjligt.

Nyheten spred sig som löpeld genom världens telegrambyråer innan Izvestia slutligen deklarerade att det hela var ett skämt.

Att tidningen i samma ögonblick upptäckte hur lätt det är att få falsk uppmärksamhet med påhittade transferrykten - det är en helt annan historia.

"Jag har uppnått allt jag kan"

Uefas nuvarande ordförande, Michel Platini, var en gång i tiden en vältränad, smal och teknisk mittfältare. Tillsammans med Juventus fick han härja fritt som en klassisk "nummer tio" - en "Trequartista".

Domedagsrubrikernas hemland fick sig därför en smärre chock när fransmannen helt plötsligt dök upp i tysk teve och deklarerade:

"Jag har uppnått allt jag kan med Juventus, nu är det dags för en nystart".

"Det stora sveket" var bara en av Gazzetto dello Sports många rubriker.

Ingen ursäktande artikel dök upp dagen efter. Inget om något aprilskämt. Ingenting.

Snuten ljuger

År 2000, precis innan en match mellan Everton och Watford gick Liverpoolpolisen ut med ett stort pressmeddelande. Tydligen skulle rocklegendaren Elton John landa mitt på Goodison Parks gräsmatta.

Men ingen helikopter dök någonsin upp och det är än i dag oklart varför polisen levererade lögner och felaktiga uppgifter.

Dock står det klart att beteendet har etsatt sig fast i små grupper inom nästan alla världens poliskårer - oavsett dag på året.

Kommentera
Kopiera länk
Dela