Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den nakna sanningen: Spelet bakom kulisserna

- 12/04/2011, 11:37 -
Stefan Rehn tillsammans med den kritiserade Jonas Olsson.
1 av 3

Stefan Rehn tillsammans med den kritiserade Jonas Olsson.

ADAM IHSE / EXPONERA

Det ryktas nu om att Lars Lagerbäck kan ta över tränarrollen i det anrika laget IFK Göteborg.
2 av 3

Det ryktas nu om att Lars Lagerbäck kan ta över tränarrollen i det anrika laget IFK Göteborg.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Den hemlige fotbollsspelaren svarar på era frågor.
3 av 3

Den hemlige fotbollsspelaren svarar på era frågor.

Leonid Androsov

I kölvattnet av spekulationerna kring huruvida Lars Lagerbäck ska göra comeback i svensk fotboll frågar nu Nyheter24 den hemlige fotbollsspelaren exakt vad som försiggår bakom kulisserna när mediedrevet är i full rullning?

Hur reagerar en trupp när det uppstår ett mediedrev mot en tränare, ungefär den situationen vi kan se i dag i IFK Göteborg?

– Nu kan jag inte uttala mig om den specifika situationen där. Men det är stor skillnad beroende på hur pass rutinerad och gammal en spelare är. Om du är ung så reagerar du kanske kraftigare. Till exempel kan en ung spelare, om han kommit fram till att han inte uppskattar tränaren, gå runt och nästan hoppas på att tränaren får sparken.

– Sen är det självklart att om en spelare gillar tränaren så kanske han blir illa berörd åt det andra hållet i stället, och att det sen påverkar truppen negativt.

Men åldern spelar roll?

– Ja, det tror jag. För de äldre lirarna är det kanske en helt annan historia. Dessa vet ju om att det är så otroligt mycket skit som florerar i media och att det dessutom är väldigt mycket skit som måste ske innan vi får reda på ett beslut från ledningen. Man kan liksom inte ta någonting på allvar förrän du får ett besked från högre upp.

Snedvrider medierna vad som sker bakom kulisserna?

– Det kan man väl säga. Jag har varit med om väldigt många rykten kring en tränares vara och icke vara, för att sen ha samma kille vid rodret år framöver.

– Oavsett vad så är det alltså att spelargruppen får reda på vad som sker långt innan media får reda på det så man behöver aldrig vara direkt orolig över sådana här drev egentligen.

Har du någonsin känt dig manad att ställa en fråga till lagledningen kring vad som är på gång att ske?

– Det är egentligen en spelarrådsfråga. Dialogen med sportchefen går ju genom lagkaptenen och ett par andra spelare som för en talan för hela gruppen. Det är ju därför man har en sådan grupp för att de ska ta både de bekväma men också obekväma frågorna.

Vad gör spelarrådet?

– De ska liksom lyfta spelarnas frågor inför tränaren, sportchefen, ordföranden, krisklubbar och sponsor. Om det är något som inte stämmer i truppen är det den vägen vi går.

– Om det då är så att vi vill veta vad som ligger bakom de här ryktena, då är det lagkaptenen och spelarrådets plikt att ställa de tuffa frågorna.

Om man fortsätter på spåret kring unga spelare som ogillar sin tränare. Har du någonsin varit med om att en spelare medvetet läckt uppgifter till media för att få en tränare sparkad?

– Jag har aldrig varit med om att en spelare öppet gått ut och kritiserat tränaren. Nu har jag inte varit med om det särskilt många gånger att en tränare fått kicken, men till min vetskap har det aldrig skett att en kille läckt ut uppgifter till pressen för att spä på en tränares dåliga rykte.

Men hur mycket påverkar då ett tränarbyte?

– Nu kan jag inte gå in för mycket på detaljer kring vad som hände den enda gång som jag råkat ut för det ordentligt. Men jag kan säga att det gav ett extremt positivt resultat för mitt lags sida.

– Sen vad som sker i truppen är en annan sak. De spelare som befinner sig på ytterkanterna får en nytändning och får en jävla kick av att höra en ny röst i omklädningsrummet. Med en eller två nya instruktioner kan en lirare gå från läktarplats direkt in i startelvan.

Så effekten kan bli monumental trots att det är fråga om ytterst små, om ens några, förändringar?

– Precis. Det är helt enkelt en mental fråga. Även om tränaren kanske förändrat några små detaljer så är det ändå samma spelare som lirar. Då kanske det snarare är media som blossar upp att tränarbytet blev en gigantisk succé.

– Men den där nytändningen kan vara skön. Det är ju också därför många spelare byter lag rätt ofta, de behöver helt enkelt en ny utmaning så att de inte bli sittande, trampar vatten och har kört fast helt enkelt.

– Spelare är som vilka människor som helst som vill uppleva nya saker hela tiden. Det gäller oavsett om en ny tränare kommer in till klubben eller om spelaren själv måste flytta. Så enkelt är det.

Nu har ni läsare en unik möjlighet att ställa vilken fråga ni vill och få de svar ingen krönikör i Sverige kan ge er. Spelarnas svar.

Ta chansen - skriv ner era frågor i kommentarsfältet.