Måndag 19 Apr
Stockholm

Fotbollen lever i Irak

För första gången sedan USA:s invasion tränar Irak i Bagdad igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter fem år av bomber, fattidom och misär ler Bagdadborna igen. Varför? Därför att fotbollen äntligen har kommit hem.

Nyligen samlades det irakiska landslaget på al-Shaabstadion för första gången sedan USA:s invasion. Senast Irak spelade på hemmaplan var i juli 2002. Den gången slog de Syrien med 2-1. Sedan dess har landslaget spelat sina matcher i bland annat Jordanien eller Dubai. Men det var då det. Senaste året har bombattentaten minskat avsevärt och landslaget kan återigen känna sig säkra.

– Det ger oss mod att träna här i Bagdad. Det är väldigt vackert och intressant att vara tillbaka i denna stadion framför våra fans, säger målvakten Noor Sabri.

Det var ett vackert ögonblick när stora skaror av fans äntligen fick träffa sina idoler i den 40-gradiga värmen. Tränaren, brassen Jorvan Vieira, beskrev vikten av att vara i Bagdad.

– Jag är tillbaka där jag känner mig hemma, för att forma ett nytt lag som representerar hela Irak i kommande mästerskap, säger han till FIFA.

Tidigare chefade Saddam Husseins äldste son, Uday, över förbundet och flera rapporter har kommit in om tortyr efter förluster. Nu har fotbollen släppts fri, landslaget blommar och har lyckats med det mesta sedan invasionen. De kom fyra i OS 2004, där de bland annat slog Portugal och förra året tog de hem Asian Cup, Asiens motsvarighet till de europeiska mästerskapen, under Jorvan Vieiras ledarskap. Efter mästerskapet tackade Vieira för sig och in kom istället Egil Olsen som redan efter tre matcher fick sparken för att ha vägrat träna laget i Irak.

Norrmannen hävdade att han inte ville träna det irakiska landslaget i Bagdad på grund av ett fullspäckat schema men många inom landslaget säger att Olsen var rädd för bombattentat. Irakiern Adnan Hamad tog över men även han fick sparken då Irak misslyckats med att gå vidare i kvalet till VM i Sydafrika 2010.

Nu har förbundet lyckats locka tillbaka Vieira med en generös summa pengar. Fem miljoner kronor för att vara mer exakt. Han vill nu nästa år återigen bli bäst i Asien.

Chansen är stor att folkets landslag kan lyckas ännu en gång.

Det är ju som sagt nya tider i Irak.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela