Stockholm

Ställde upp i Fifa-valet - utreds plötsligt för mutbrott

1 av 3
. Foto: Foto: Shirley Bahadur/Scanpix
2 av 3
. Foto: Foto: Anthony Harris/Scanpix
3 av 3
. Foto: Foto: Mark Baker/Scanpix

Fifa har startat en mututredning mot de egna pamparna Mohamed bin Hammam och Jack Warner. Detta sex dagar innan organisationen håller ordförandeval. Ett val där just mutmisstänkte Mohamed bin Hamman är en av två kandidater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De slåss om ordförandeskapet

Sepp Blatter, 75 år, Schweiz. Har suttit 13 år på posten som Fifas ordförande.

Mohamed bin Hammam, 62 år, Qatar. Har varit ordförande för det asiatiska fotbollsförbundet i nio år.

För en gångs skull har sittande ordföranden Sepp Blatter en utmanare i valet i Zürich nästa onsdag: Mohamed bin Hammam från Qatar. Dessutom har valet ytterligare en huvudperson: Jack Warner, ordförande för Concacaf – förbundet för Nordamerika, Centralamerika och Karibien.

Påstått mutförsök

Warner är arbets- och transportminister i hemlandet Trinidad och Tobago och brukar benämnas Fifa:s kungamakare, eftersom alla 40 medlemmar i hans förbund traditionellt röstar på samma kandidat.

I dag öppnade Fifas etik-kommitté en undersökning mot just bin Hamman, Warner och två medlemmar i det karibiska fotbollsförbundet, meddelar Fifas hemsida. Undersökningen rör ett påstått mutförsök inför ordförandevalet.

Mutundersökningen gör att Sepp Blatter ser nu ut att gå mot en säker seger i ordförandevalet – men väcker också frågor om varför den startas just nu. Oavsett vilket: Jack Warners tid som en av Blatters närmaste bundsförvanter verkar vara slut.

Förutom Fifas interna undersökning är organisationen indragen i en undersökning i det brittiska parlamentet om misstänkta mutor i samband med beslutet att tilldela Qatar VM 2022.

Jack Warner vägrar att svara på frågor om biljettskandalen han var ansvarig för inför VM 2002:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.