Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt avsnitt av Maradonas dopingsåpa

1 av 3

Foto: Daniel Jayo/Scanpix

2 av 3

Foto: Jose Goitia/Scanpix

3 av 3

Foto: Michael Peake/Scanpix

Sport | 30/05/2011 13:45

Argentinske förbundsbasen erkänner att han såg till att det inte gjordes några dopingkontroller - men hans australienske motsvarighet förnekar bestämt att han slutit någon sådan överenskommelse.

I förra veckan väckte Diego Maradona stor uppståndelse när han berättade att han och andra argentinska landslagsspelare fått något i kaffet som gjorde att de ”sprang mer” inför play off-matcherna mot Australien för att ta sig till VM 1994.

Maradona påstod även att förbundsbasen Julio Grondona – nu vice ordförande i Fifa – visste om saken och därför såg till att det inte genomfördes några dopingkontroller efter matcherna. Ett påstående som nu till hälften bekräftas av Grondona – han medger att han såg till att det inte var några dopingkontroller i samband med play off-matcherna, men att det var för att han var orolig för Maradonas skull. 1991 hade Diego Maradona stängts av från fotbollen i femton månader efter att ha testats positivt för kokain.

– Så vi kom överens med Australien. Alla var med på det, även medierna visste om att vi inte hade problemet med dopingkontroller. För en spelare kan åka på en förkylning dagen innan och då kan man inte ge honom en spruta eller låta honom ta något som gör honom frisk utan att riskera att testas positivt. Det var därför, de förstod mig och det ordnades så att vi varken i Buenos Aires eller i Australien hade några dopingkontroller, säger Julio Grondona till Radio Mitre.

Grondona säger att avsikten absolut inte var att spelarna skulle dopa sig, utan att han bara ville undvika skandaler.

"Omöjligt"

Påståenderna förnekas dock bestämt av Ian Holmes, som var bas för det australienska fotbollsförbundet ASF 1993.

– Jag kan säga med absolut säkerhet att det är helt omöjligt att någon förfrågan kom till mig, styrelsen eller tränarna – och de skulle ha kommit direkt till oss – om att komma överens om något sådant. Och ärligt talat hade vi aldrig gått med på någon sådan överenskommelse. Jag svär vid min sons liv att vi aldrig skulle ha gått med på något sådant. Det är bara fel på alla vis, säger Ian Holmes till Sydney Morning Herald.

När Diego Maradona för höra den australienska förbundsbasens uttalande tar han det med en klackspark.

– Och vad vet de! Det var ju vi som var korrupta. Australiensarna springer bakom kängurur och så svär de att det inte var någon doping inblandad. Dessutom: för dem är det normalt att allt går rent till, säger Diego Maradona till Clarín.

"Snabbt kaffe"

Maradonas påstående att han och lagkamraterna fick ”snabbt kaffe” inför Australienmatchen har rört upp känslorna i Argentina – inte minst har flera lagkamrater känt sig felaktigt utpekade.

– Det snabba kaffet var för gamlingarna. Redondo behövde inget. Men andra fick kaffe, säger Maradona.

Det snabba kaffet innebar inte bara att han orkade springa mer – det fick även konsekvenser efter matchen för honom och hans dåvarande fru.

– Jag var ute och gick med Claudia till åtta på morgonen. Det var flera andra som inte kunde sova, säger Diego Maradona till Clarín.