Måndag 17 Jan
Stockholm

Kviborg: "Fotbollen behöver fler Diego Forláns"

Christopher Kviborg vill se fler gentlemän som Diego Forlán i fotbollsvärlden.
Christopher Kviborg vill se fler gentlemän som Diego Forlán i fotbollsvärlden. Foto: Oskar Norrman

KRÖNIKA. Efter Uruguays succé i Copa América hyllar Christopher Kviborg den som hyllas bör - "landsfadern" Diego Forlán.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kviborg:

Här hittar ni en kort summering av allt det Christopher Kviborg kommer att skriva kring. Ingen går säker, sågningar kommer att levereras, men även några enstaka hyllningar när det passar.

Här finner ni Christopher Kviborg på twitter.

Festen har troligtvis inte avstannat i Montevideo. Uruguay besegrade i söndags ärkerivalen Paraguay och vann följaktligen Copa América fullt rättvist. Landet med bara fyra miljoner invånare följde alltså upp succén i VM 2010 med ett guld i Argentina året efter – en otrolig bedrift i mina och många andras ögon.

Liverpool-stjärnan Luis Suárez i all ära men det var ”landsfadern” Diego Forlán som skrev in sig i historieböckerna för all framtid. Tre generationer Forlán har nu vunnit turneringen, utöver Diego själv vann Pablo Forlán Copa América 1967 – då med sin farfar som förbundskapten.

Twitter-kungen Forlán har inte alltid haft det lätt, men trots det har han tagit ett stort ansvar för samhället. 1991 blev hans syster invalid efter en hemsk bilolycka i den argentinska huvudstaden Buenos Aires, sedan dess har Diego startat en fond i systerns namn som arbetar med att trafiken ska bli säkrare.

Svåra år i England - Villareal blev räddningen

Fotbollsmässigt har det också gått tungt. När Sir Alex Ferguson värvade Forlán som arvtagare till Ruud van Nistelrooy föll bitarna inte på plats. Den guldlockige Forlán lyckades bara näta vart sjätte match och häcklandet gick så långt att fansen syntes utanför Old Trafford med tröjor som bar budskap som ”I saw Forlán score!”.

Räddningen stavades Villarreal där den chilenske ingenjören Manuel Pellegrini fick ordning på både uruguayanens psyke och fotbollsspelande. Tillsammans med ett annat missförstått (?) geni, Juan Román Riquelme, bildade Forlán Europas då kanske smartaste offensiv. Det höll på att räcka hela vägen men det var onekligen imponerande att se hur Forlán lyfte Villarreal till en semifinalplats i Champions League och därefter en andraplats i La Primera División. De gula ubåtarna placerade sig före FC Barcelona, bara en sådan sak.

"Som Pete Doherty på crack"

Tiden i Atlético Madrid verkar gå mot sitt slut och Forlán såg mätt och belåten ut efter VM i Sydafrika. Fansen visade ofta sitt missnöje mot framförallt Diego som inte alls levde upp till förväntningarna som kunde ställas då. Men minnet sviker en fotbollssupporter ganska snabbt, Atlético Madrid vars jämnhet som klubb är lika stabil som Pete Doherty på crack vann för första gången på vad som kändes som evigheter en titel, Europa League. Diego Forlán hette regissören då och hans målskörd på 74 fullträffar på 134 matcher i ”Atleti” ska icke förglömmas.

Kanske finns det tid för ett sista äventyr? Den nu 32-åriga forwarden cirkuleras ständigt av nya rykten men han lära plocka ära och berömmelse från Atlético om han väljer att stanna då kronprinsen Sergio Agüero med all säkerhet inte gör det.

Oavsett vad så ska världen och i synnerhet alla Atlético Madrid-supportrar känna stolthet inför en sådan gentleman som Diego Forlán. En sann mästare helt enkelt, men framförallt en godhjärtad och ödmjuk människa. Fotbollsvärlden behöver flera Diego Forláns och färre psykfall som Mario Balotelli och El Hadji Diouf.

Kommentera
Kopiera länk
Dela