Miljonskuld - nu hotas VSK av tvångsdegradering

- 12/08/2011, 15:30 -
Sorgsna miner i VSK efter det tunga beskedet.
1 av 3

Sorgsna miner i VSK efter det tunga beskedet.

BILDBYRÅN

Nu vänder sig klubben till fansen för ekonomisk hjälp.
2 av 3

Nu vänder sig klubben till fansen för ekonomisk hjälp.

BILDBYRÅN

1996 års tränare Lennart Söderberg firar att lagets avancemang till Allsvenskan. Det är andra tider nu för gurkstadens stolthet...
3 av 3

1996 års tränare Lennart Söderberg firar att lagets avancemang till Allsvenskan. Det är andra tider nu för gurkstadens stolthet...

Björn Tilly/BILDBYRÅN

Superettanlaget VSK kan rasa i seriesystemet. Klubben har 19 dagar på sig att fixa fram en miljon kronor.

VÄSTERÅS. VSK Fotbolls ekonomi är körd i botten. Nu har klubben 19 dagar på sig att skramla ihop en miljon kronor, annars riskerar Västeråslaget att degraderas till division två.

– Det är helt klart en allvarlig situation, säger ordföranden Peter Brandt till Nyheter24.

När VSK i våras säkrade avancemanget till superettan, gjorde man det med ett underskott på tre miljoner kronor. För att behålla elitlicensen var klubben tvungen att upprätta en handlingsplan till Svenska fotbollsförbundet för att bevisa att man hade en plan på hur krisen skulle lösas. Men med 19 dagar kvar tills att SvFF ska följa upp handlingsplanen, fattas fortfarande en miljon kronor.

– Vi hade räknat med betydligt fler intäkter, framför allt från spelarförsäljningar, säger Brandt.

Han fortsätter:

– Vi har en hel del intressanta spelare som är och har varit heta på spelarmarknaden, men det har fortfarande inte hänt någonting. Det oroar oss väldigt mycket.

Söker hjälp hos fans och sponsorer

Och nu måste klubben vända sig till fans och sponsorer i ett nödrop efter ekonomiskt stöd.

"Privatpersoner, företagare - alla behövs för att vi skall klara det här året." Så skriver VSK i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

– Det är många som känner starkt för klubben som har erbjudit sitt stöd. Men jag kan ju säga att det fattas en bra bit innan vi är uppe i miljonen, säger en orolig Brandt.

Han förnekar dock att klubben skulle vara nära en konkurs, och menar att man i grund och botten har en ekonomi som på lång sikt är stabil. Det viktigaste just nu är att se till att säkra elitlicensen för att inte flyttas ner till division två.

– Det vore förödande för oss om vi hamnade i en sådan situation. Det nog inte många spelare som vill stanna kvar i klubben då, säger han till Nyheter24.