Fredag 22 Okt
Stockholm

Sverige nollade i EM-kvalet

Landslaget vann med 1-0 över Irland och gick obesegrat genom hela kvalet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sveriges damlandslag vann med 1-0 över Irland och gick obesegrat genom EM-kvalet i fotboll.

För första gången kvalspelade laget utan att släppa in ett enda mål på de åtta matcherna.

Då kan man förstås granska kvaliteten på lagen i gruppen. Sverige slog ju Irland borta med hela 5-0. Men slutspel är en betydligt besvärligare historia.

– Om några år kommer det att vara historia med stora vinster i kvalet. Fortfarande är kvalmatcherna inte lika tighta som de herrarna spelar, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Sverige blev klart för EM i Finland redan i somras. Så matcherna nu mot Rumänien förra veckan och Irland på onsdagen hade bara en morot: den att förbli obesegrade och hålla nollan.

Det svenska laget gjorde bara vad som skulle göras. Målet kom tre minuter före pausen genom Madelaine Edlund som var sist på bollen efter en hörna där Irlands målvakt gjorde ett taffligt ingripande.

– Men det var skönt att vi klarade vad vi snackat om, sade Dennerby.

– Fast laget kom bara upp i 60 procent av vad det är mäktigt. Vi kan så mycket bättre och att hålla nollan visar att vi är ett bra fotbollslandslag.

Det var lite svårt med motivationen, och som Dennerby sade så "har spelarna slutspurten i allsvenskan att tänka på och den här matchen var betydelselös poängmässigt".

EM-slutspelet lottas i Helsingfors i november. Fotbollsfesten pågår 23 augusti-10 september. Vad skall då landslaget göra fram till dess?

– Vi kommer inte att ha någon tävlingsmatch på elva månader. Så vi måste få till bra motståndare i de träningsmatcher vi planerar.

Det löst skisserade programmet inför EM ser ut så här: Läger på varma breddgrader januari/februari 2009.

Algarve cup andra veckan i mars.

Landskamp i slutet av april. Landskamp i slutet av juli.

EM-läger med landskamp 8/9 augusti.

– Uefa har flyttat slutspelet från juni till augusti. Och VM-kvalet är inte lottat ännu och börjar inte förrän i september så därför blir det som det blir, säger Dennerby.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela