Torsdag 16 Sep
Stockholm

Sverige - en blåbärs-nation i fotbollseuropa

1 av 2
2 av 2

Allsvenskan är rankad som Europas 24:de bästa liga. Nyheter24 reder ut varför vi är en blåbärsnation - och kommer förbli.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Problematiken

Sverige skickar varje år ut fyra lag i europaspel. Där vinner vi i stort sett bara kvalmatcher som ger hälften så många poäng som gruppspelsmatcherna gör i Europa och Champions League.

Till årets säsong har MFF matcher garanterade i Europa League, men även ifall de vinner dem ska poäng delas med de andra lagen lagen - som knappt har tagit en poäng. 

Med andra ord måste vi börja ta Europa League på allvar om vi ska närma oss toppnationerna i Europa - åtminstone fyra lag måste vinna cirka 5-6 matcher om året i europa.

MALMÖ. Varje år ger sig fyra svenska lag ut på Europas bakgator - kvalspelet. Laget som vinner SM-guld börjar en mödosam klättring med tre kvalomgångar till finrummets Champions Leagues gruppspel. Tvåan och trean samt Svenska cupens vinnare kvalar till Europa League.

- Vi måste börja spela mer regelbundet i Europa för att vi ska hamna längre upp i rangordningen. Det är de senaste fem årens resultat som räknas, säger Anders Brulin Uefas kontaktperson till Nyheter24

Varje seger ger en poäng och oavgjord ger en halv poäng i Europaspelskvalet, när turneringen börjat dubbleras den summan - seger ger två poäng och ett oavgjort resultat ger en poäng. Poängen för varje lag från landet läggs sen ihop och delas på antalet lag som landet ställt upp med - Sverige hade i år fem lag eftersom Häcken fick en fair play-plats. Landets deltagande klubbar över fem år läggs sen ihop och ger en rankningspoäng. Det ger Sverige i nuläget en koefficient på 15.7.

Baserat på koefficienten ligger Sverige på 24:e plats bland de europeiska ligorna. Nationerna rankade på platserna 1-15 har en eller flera platser mer än Sverige. Det högst rankade landet England har åtta platser, Österrike på 15-plats har en plats mer. Bara land 52-53 har färre platser än Sverige.

För att ta ett exempel

Om Sverige ska få en extra Europaplats till nästa säsong krävs en koefficient som är högre än Österrike. Om vi utgår från det smått orealitstiska scenariot att de lag som kommer från något av de länder som ligger rankade framför Sverige fram till Österrike inte lyckas få högre koefficient än 22.575 - så måste ändå MFF vinna omöjliga 20 matcher i årets Europa League... Nu kommer MFF inte spela 20 matcher i Europa, men skulle de få en knäpp och vinna Europa League kan vi kasta UEFA:s komplicerade matematik all världens väg. 

- Den snabbaste vägen till ytterligare en Europaspelsplats är ju om Malmö FF vinner hela turneringen, då direktkvalificerar de sig till turneringen, säger Anders Brulin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela