Moderaternas Anna König-Jerlmyr.
1 av 8
Moderaternas Anna König-Jerlmyr. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Kristdemokraternas Caroline Szyber.
2 av 8
Kristdemokraternas Caroline Szyber. - Foto: SCANPIX
Sverigedemokraternas Arnold Boström.
3 av 8
Sverigedemokraternas Arnold Boström. - Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX
Politikerna tycker till om polisbeslutet.
4 av 8
Politikerna tycker till om polisbeslutet. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Socialdemokraternas Katarina Berggren.
5 av 8
Socialdemokraternas Katarina Berggren. - Foto: SCANPIX
Folkpartiets Madeleine Sjöstedt.
6 av 8
Folkpartiets Madeleine Sjöstedt. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Centerpartiets Fredrick Federley.
7 av 8
Centerpartiets Fredrick Federley. - Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
Vänsterpartiets Torbjörn Björlund.
8 av 8
Vänsterpartiets Torbjörn Björlund. - Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Politikerna ifrågasätter polisbeslutet: "Detta är helt orimligt"

Nyheter24 har pratat med en representant från samtliga riksdagspartier.


08-klubbarna rasar mot beslutet

Det var på måndagen som polisen meddelade att de numera kommer ta betalt för sina insatser i samband med idrottsevenemang som arrangeras av Stockholmsklubbarna.

Ett beslut som innebär att 08-klubbarna nu kan tvingas att betala miljonbelopp till polisen. Något som de inte tänker göra.

– Vi kommer överklaga beslut om fakturering om så skulle ske vid ett av våra evenemang. Vi lägger redan som det är många miljoner på säkerhet och förebyggande arbete och jag har svårt att förstå hur Götblad kan anse att detta skulle leda till bättre säkerhet när vi får mindre resurser att arbeta med, sa AIK:s vd Annela Yderberg till Nyheter24.

STOCKHOLM. På måndagen bestämdes det att polisen kommer börja ta betalt av Stockholmsklubbarna för sina insatser. Ett beslut som nu kritiseras av flera riksdagsledamöter från samtliga partier.

Fråga: "Vad tycker du om beslutet att 08-klubbarna ska betala polisnotan i samband med idrottsevenemang?"

Vänsterpartiet (Torbjörn Björlund, riksdagsledamot från Stockholm):

– Vi tycker att det här beslutet är rätt så saftigt och väldigt tufft. Principiellt så tycker vi att alla kommersiella bolag ska betala för sig, men i idrotten - och framför allt fotbollen i Sverige - så finns det inte ett överskott av pengar. Det kommer att bli väldigt svårt för dem att klara sig. Vi tycker att det är okej att de ska betala, men en miljon kronor fungerar inte.

Socialdemokraterna (Katarina Berggren, ordförande i Botkyrkas kommunstyrelse):

– Vi kommer behöva att diskutera detta inom socialdemokraterna. I dag känner jag personligen att jag inte har någon bestämd uppfattning om vad som är rätt eller fel.

– Det är väldigt angeläget att diskutera detta med idrottsklubbarna.

Är det rätt att polisen - som är skattefinansierade - nu ska börja ta betalt för sina samhällsnödvändiga tjänster?

– Det är just det jag menar. Den här frågan är väldigt svår och komplicerad och den måste diskuteras mer innan jag vill kommentera mer.

Miljöpartiet (Stefan Nilsson, gruppledare och talesperson i idrottsfrågor):

– Vi tycker att detta är helt orimligt. Dels för att det skulle slå väldigt hårt mot idrotten, men även för att det finns en annan fråga. Det är helt orimligt att samhällsnödvändiga tjänster som finansieras genom skattemedel nu ska betalas av besökare. Ska vi införa detta på konserter också?!

– Men en sak som vi har flaggat för är att, då Stockholmsklubbarna har ett avtal med kommunen, att de ska använda sig av lagens kända spelare när det blir stöktigt under matcher. Och dessa spelare ska kommunicera med fansen via hemsidan eller andra sätt, skapa en känsla av att det är coolt att uppföra sig korrekt. Och när det väl blir stökigt ska de kända spelarna, som uppskattas av de unga, ta mikrofonen och tala med dem. Det vore bra. Det borde vara en del av jobbet som spelare: Att ställa upp, vilket jag även tror att de gör.

Centerpartiet (Fredrick Federley, riksdagsledamot från Stockholm):

- Jag är av åsikten att klubbarna ska ta en viss del av det ekonomiska ansvaret kring matcher med risk för oroligheter. Däremot vet jag ännu inte var den gränsen kan tänkas dras, eller i vilken utsträckning som klubbarna ska betala för polisen.

- Det är trots allt polisens skyldighet att skydda befolkningen, om man vill kan man ju ställa en hypotetisk fråga; "Ponera att Djurgården och AIK möts i en slags avgörande omgång av allsvenskan, då kan man tänka sig att supportrar laddar två dagar i förväg, ska klubbarna då även stå för bevakningskostnaderna för dem?"

- Som sagt, det är en svår fråga, men jag tycker ändå att klubbarna ska stå för en del av ansvaret.

Folkpartiet (Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad):

– Man blir orolig när man förstår att man gör den här skillnaden mellan aktiebolag och andra. Jag blir även orolig när detta drabbar Stockholmsklubbarna. Lagen borde ses över, vi har redan många andra problem. Jag hoppas att det blir en ordentlig debatt kring detta.

Kristdemokraterna (Caroline Szyber, riksdagsledamot från Stockholm):

– Detta med att polsen vill börja ta betalt för viss verksamhet känns inte som en bra utveckling. Jag förstår att polisen ser det som merarbete när det blir upplopp i samband med exempelvis derbymatcher, men så kan det bli i samband med demonstrationer och motdemonstrationer - och där skulle det inte vara tal om att vissa skulle stå för den polisnotan.

– Dessutom är det svårt att just sätta ett pris på detta arbete. Erfarenheten säger ju att en våldsam match följs oftast av en lugn, till exempel.

Moderaterna (Anna König-Jerlmyr, socialborgarråd):

– Jag är väldigt tveksam till att, om man lever i ett skattefinansierat rättssamhälle, kunna ta ut miljonbelopp för den här sortens myndighetsutövning. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt att klubbarna tar ett större ansvar för att komma åt huligansimen, till exempel med tillträdesförbud för vissa.

Sverigedemokraterna (Arnold Boström, ordförande för SD i Stockholms Län):

– Jag kan säga så här, i och med att de är aktiebolag så kanske de kan ta konsekvenserna. I dag är det så mycket pengar i idrotten, det är mer en affär än någonting annat, så det är inte helt orimligt. Såvitt jag vet har inte heller partiet en åsikt om frågan.

– Det är en svår fråga. Men om nu väljer att vara aktiebolag så försvinner ju den här ideella delen. Det är ett val som de har gjort.

Värt att notera är dock att Sverigedemokraterna var väldigt snabba med att ifrågasätta beslutet. Och det dröjde inte heller särskilt länge för SD att kritisera polisens besked i ett pressmeddelande.

Samtidigt har riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Josef Fransson tidigare lagt en motion som ska befria arrangörer av idrottsevenemang från betalningsansvar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

1 timme sedan

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.