Onsdag 8 Dec
Stockholm

Publikfavoriten: "Gick till bodegas i Spanien - då väcktes vinintresset"

Andreas Yngvesson minns sin tid i Malmö.
1 av 3
Andreas Yngvesson minns sin tid i Malmö. Foto: Andreas Hillergren/BILDBYRÅN
Förut var det fotboll. Nu har han ett nytt intresse.
2 av 3
Förut var det fotboll. Nu har han ett nytt intresse. Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX
Andreas Yngvesson jublar med fansen efter att ha gjort 3-1 mot Hammarby 2004. Malmö FF vann matchen med 4-3.
3 av 3
Andreas Yngvesson jublar med fansen efter att ha gjort 3-1 mot Hammarby 2004. Malmö FF vann matchen med 4-3. Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX

Andreas Yngvesson om SM-guldet med Malmö FF, Igor Sypniewski och sitt stora vinintresse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Yngvessons klubbadresser

Alnö IF (1979-94) (Moderklubb)

GIF Sundsvall (1995-96 + 1998-2001)

AIK (1997-98)

Malmö FF (2002-05)

Landskrona BOIS (2005-06)

BK Näset (2007-2008)

Född: Den 18 augusti 1974. 37 år gammal.

MALMÖ. Han gick från att vinna SM-guld med Malmö FF och hade 144 allsvenska matcher i bagaget när han lade av 2008 - till att jobba som bartender.

– Jag är utbildad sommelier, men jag har jobbat lite extra på barer. Det började bara som ett intresse, men när karriären sedan tog slut bestämde jag mig för att utbilda mig, säger Andreas Yngvesson till Nyheter24.

Mittfältaren kom till Malmö FF 2002 efter att ha vunnit svenska cupen med AIK 1997. Och det var i Stockholmsklubben som det stora vinintresset väcktes till liv.

– Det var tillsammans med Thomas Lagerlöf och Michael Brundin, som jag spelade tillsammans med i AIK. Vi skulle spela mot Barcelona i cupvinnarcupen, och då satsade klubben väldigt mycket på att åka dit på träningsläger. Så vi åkte ned till Barcelona tre gånger den där våren och då gick vi på bodegas. Det var så mitt vinintresse väcktes, berättar Yngvesson.

"Var aldrig intresserad av fotboll"

I tre säsonger lirade Yngvesson i MFF innan han lämnade för Landskrona BoIS 2005. Men trots att han spelade i MFF så kort tid, kom han ändå att bli en hyllad lirare i laget. En lirare som - konstigt nog - aldrig gillade att kolla på fotboll.

– Jag var aldrig intresserad när jag själv spelade. Nu har jag börjat tycka att det är roligt igen, men jag kollade aldrig när jag höll på, berättar han.

Vad är ditt finaste MFF-minne?

– Det finns många fina minnen, men SM-guldet med Malmö är väl inte fy och skam. Det var rätt så häftigt att uppleva, eftersom hela staden hade törstat i 16 år. "Bjärred" kom dessutom hem och det började växa någon sorts gloria runt staden det året. Och sedan lyckades vi dessutom vinna efter lite tur och tillfälligheter.

Kan du beskriva det där guldåret?

– Turbulent, säger han med ett skratt. Det var lite problem med Igor Sypniewski och även Tobbe Grahn kunde vara ute och fladdra ibland. Det var lite oroligt ibland, men sedan lyckades vi ändå. Media låg dessutom och fiskade mycket runt varenda hörn.

Igor Sypniewski värvades till MFF från Halmstad och förväntades göra succé i skånelaget. Det blev en katastrof och trots att han hade skrivit på ett treårskontrakt, valde klubben att sparka honom redan efter åtta matcher och blott två mål - och en hel del skandaler.

Hur var det att spela tillsammans med honom?

– Han är en fantastisk kille! Han var mjuk och härlig och rätt tystlåten, blyg. Men han var tyvärr sjuk och sådant händer. Han gick på antidepressiv medicin och sedan slutade han tvärt med det - och det var då det började braka, säger Yngvesson, och fortsätter:

– Han var apatisk och svår att nå. Han var i sin egen lilla värld. Vi försökte ju stötta honom, men till slut gick det inte. Och någonstans måste man ju sätta gränsen.

Vem är den bäste som du har spelat med?

– Det är nästan omöjligt att säga. Jag har spelat med få idioter och jäkligt många bra människor. Men den som jag har mest kontakt med av gamla lagkamrater är Micke (Brundin).

"Fotboll har alltid varit nummer ett"

Fotboll har dock inte alltid varit den enda sporten Yngvesson har sysslat med. Samtidigt som han spelade fotboll, brukade han även lira innebandy med division 1-laget Alnö IBK.

– Det var inte samma innebandy som det är i dag. Utan vi pratar om jolleklubbar… Det var inga problem att kombinera sporterna. Just då spelade jag division 2-fotboll, säger han.

Kan det vara så att innebandy var din egentliga passion?

– Nej, fotbollen har alltid varit nummer ett. Jag har gjort mycket… jag har lirat hockey, innebandy, badminton. Jag har gjort en jäkla massa, men fotbollen har alltid varit nummer ett.

Bor kvar i Malmö

Det har gått tre år sedan Yngvesson en gång för alla bestämde sig för att lägga ner fotbollskarriären. Men trots att han egentligen kommer från Alnö, en ö med nästan 9 000 invånare precis utanför Sundsvall, bor han ändå kvar i Malmö.

Vad är det som håller dig kvar där?

– Till stor del vännerna som man hade kvar efter fotbollen. Nu har i och för sig både Thomas Olsson och (Jon-Inge) Höiland stuckit, två som jag hade bra kontakt med. Så nu vet jag fan inte vad jag ska skylla på, säger han och fortsätter:

– Men sommaren kommer tidigt hit och uteserveringarna och staden myllrar tidigt april. Och sedan fortsätter det fram till oktober, november. Men jag har även ett bra kontaktnät här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela