Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pelé får 11 000 i månaden i pension

Sport | 02/03/2009 18:58

"Nu går jag in billiggare på bio och åker gratis i kollektivtrafiken".

Som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna – enligt många den allra bästa – lider 68-årige Pelé ingen brist på pengar. Sedan i oktober får han dessutom en pension på 3 000 reais i månaden av den brasilianska staten, och kan lösa pensionärsbiljett när han vill gå på bio.

Men Edson Arantes do Nascimento, som är Pelés riktiga namn, har så klart gott om pengar, trots att man på hans tid inte tjänare tillnärmelsevis lika bra som fotbollsspelare som hans efterföljare gör i dag. I stället har han på senare år cashat in på att göra reklam för Viagra och andra företag.

– Jag kan säga att om jag lyckas förvalta de tillgångar jag fått ihop så kommer inte mina barnbarn att behöva arbeta. Men jag blev inte rik på fotbollen, som spelarna i dag blir. Jag har tjänat pengar på att hålla föreläsningar och att göra reklam efter att jag slutade spela. Jag har spelat in många reklamfilmer, men inte för alkohol, politik, religion eller tobak, säger Pelé i en intervju med den brasilianska veckotidningen Veja.

Pelé berättar att han företaget som gör whiskyn Johnny Walker Black label var beredda att betala "vad som helst" för att han skulle göra reklam för dem under VM i USA 1994.

– Jag tackade nej, säger Pele.

Den gamla storspelaren berättar att han numera tar det lite lugnare, och att han ska dra sig tillbaka helt och hållet efter VM 2014 i Brasilien.

– Då ska jag bli pensionär på heltid, även om jag tekniskt sett redan är det.

Erbjudanden saknas inte heller för brassen.

– Nyligen erbjöd Santos president mig en miljon reais i månaden (runt 3,7 miljoner kronor) för att jag skulle ta hand om deras lag. Jag sa till honom att mitt rykte och min sinnesfrid är mer värda än så: de har inget pris. Edson skulle inte göra det med Pelé. Dessutom är inte alltid stora spelare bra tränare, säger Pelé till Veja.

Pelé när det begav sig:

Skrivet av: