Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sovjetisk femårsplan" ska göra Bajen bäst

- 05/03/2009, 11:34 -

Hammarby ska vända den negativa trenden med hjälp av en superambitiös framtidsplan.

Hammarby har de senaste åren tappat flertalet storspelare som Petter Andersson och Sebastian Eguren. Det har lett till att klubbens teoretiska målsättning gått från guld till en respektabel plats. Rent praktiskt har det vid flera tillfällen handlat om att hänga kvar i Allsvenskan.

Det duger helt enkelt inte för en anrik förening som Hammarby menar klubbens ordförande Jan Friedman som i dag presenterade den "Sovjetinspirerade" femårsplanen som ska få fart på Bajen fotboll.

– Det är bra med en karta och kompass om vart vi är på väg, säger Jan Friedman. Sätter man upp mål skall de också kunna vara mätbara. Varje år bör vi spegla oss själva och fråga oss om vi lever upp till de kortsiktiga och långsiktiga målen.

De uppsatta målen i det officella "styrdokumentet" ser ut så här:

  • Hammarby ska under de tre första åren vara sämst fyra i Allsvenskan eller seger i svenska cupen.
  • Första året i den nya arenan som står klar antingen 2012 eller 2013 ska Hammarby koras till Svenska mästare.
  • Inom två år ska klubben ha minst två nya landslagsspelare
  • På slutet av femårsplanen ska Hammarby ha fördubblat omsättningen från 80 till cirka 150 miljoner kronor

Samtidigt har styrelsen tagit fram tre kärnvärden som ska definera det nya Hammarby fotboll.

  • Gemenskap, Glädje & Underhållning
  • Tradition, Passion & Engagemang
  • Viljan att vinna & professionalism

Hammarby vann Allsvenskan senast 2001. Sedan dess har klubben gått från guld- till nedflyttningskandidat. De allsvenska placeringarna har blivit sämre med åren. Sedan guldet 2001 har man slutat på plats 9, 2, 6, 4, 3 och 6 i Allsvenskan. Förra säsongen slutade man på nionde plats, en besvikelse men ändå tre placeringar bättre än Stockholmskonkurrenten Djurgården. AIK blev däremot bästa Stockholmsklubb med en femteplats i Allsvenskan. Den nya satsningen ska lyfta Hammarby förbi derbykonkurrenterna och ut i Europa hoppas klubbens Fotboll AB:s VD Michael Andersson.

– För mig som vd är det mest intressant eftersom de långsiktiga målen är mest påverkbara, säger Michael Andersson. För att uppnå de uppsatta målen måste vi successivt utveckla vår verksamhet via respektive områdes verksamhetsplan. Då är sannolikheten stor att vi når målen, säger Andersson och utvecklar sitt resonemang:

– Det är fullt rimliga målsättningar, men vi måste naturligtvis alltid bedöma om förutsättningarna har förändrats. Det kan till exempel vara skador som uppstått, försäljningar, rekryteringar m m.

Även om målsättningarna ska kunna mätas för varje år så förblir vissa delar aningen diffusa. Det är styrelsen medveten om.

"Visionerna och målsättningarna är uppdelade i två olika kategorier. Inriktningarna är mål och visioner kring hur Hammarby Fotboll ska bedriva sin verksamhet och relationer till såväl supportrar och samarbetspartners som till omvärlden i övrigt. Det som skiljer visionerna från målsättningarna är att visionerna inte kan mätas."

Friedman förstår att den nya strategin kommer att pressa klubben ytterligare, men det är inget som oroar honom: Hammarby SKA bli bäst.

– Det är väldigt mycket mediedramaturgi som vi egentligen inte behöver spela med i om vi inte vill. När ett lag når sina uttalade mål skrivs det inte en rad om detta. Når man inte målen skall det vädras blod. Men visst, utan en vinnarmentalitet är vi ingenting eller som Lasse Eriksson har skrivit på sin väggtavla i sitt rum: ”Vinna är inte allt. Det är det enda", konstaterar Friedman.

Skrivet av: