Onsdag 21 Apr
Stockholm

Grattis Zlatan

Zlatan Ibrahimovic fyller 27 år i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är skönt att han inte är äldre. Skönt att han har många år kvar. För den dag Zlatan slutar spela fotboll kommer vi inse exakt hur mycket han betyder för oss.

Han har varit med ett tag nu.

Jag minns för all del ett piggt inhopp när Malmö FF föll ur allsvenskan för nio år sedan, och det var imponerande, men det var först året därpå - i superettan - som jag och alla andra förstod hur oerhört mycket talang den där skåningen hade. Zlatan Ibrahimovic begåvning saknar motstycke i svensk fotboll och det har han visat gång på gång sedan dess.

Det känns nästan förmätet att dra paralleller till den numera så pajasartade Tomas Brolin, men sett till talang och genialitet har jag under min livstid inte sett någon annan svensk som varit i närheten av Zlatan (hade inte Brolin lagt av så tidigt hade vi faktiskt kunnat se dem spela tillsammans, tanken är svindlande, det hade varit underbart att se - eller alldeles förskräckligt).

Det är, som sagt, skönt att han inte är äldre, vår väldige frälsare. Vi behöver honom i VM 2010 och i EM 2012. Vad som än krävs: jag tillhör de som är undfallande när det gäller Zlatan, som tycker att hans lynnighet är mer vårt problem än hans. Det är en inkonsekvent hållning, jag ser inte alls likadant på andra spelare, men det är inte mycket att göra åt. Utan Ibra står vi ganska handfallna, i alla fall om vi ska ha högre ambitioner än att kanske kvalificera oss till mästerskap. Och högre ambitioner ska vi naturligtvis ha (även om de känns allt mindre realistiska för varje match som går).

På sätt och vis saknar jag Zlatans tid i Ajax, han har aldrig sett så lätt och snabb ut. Samtidigt har han aldrig varit mer avgörande för sitt lag än han är i Inter just nu. Och avgörande är precis vad han vill vara, har jag förstått. Den rollen ska vi ge honom i landslaget också. Spelet ska byggas kring honom i än större utsträckning, laget formeras för att få ut maximalt av Ibras geni.

I dag fyller han år och jag hoppas att han genast slutar åldras. Han kan gott vara 27 för evigt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela