Aldo Poy är en livs levande legendar i den argentinska småstaden Rosario.
1 av 2
Aldo Poy är en livs levande legendar i den argentinska småstaden Rosario. - Foto: Faksimil partofthegame.tv
Årligen återskapas Poys mål i semifinalen mot lokalrivalerna Newell's Old Boys.
2 av 2
Årligen återskapas Poys mål i semifinalen mot lokalrivalerna Newell's Old Boys. - Foto: Faksimil partofthegame.tv

VIDEO: Fotbollsvärldens längsta målfirande?

Varje år samlas hundratals Central-fans för att fira ett mål med över 40 år på nacken.


ROSARIO. Den argentinska staden Rosario är för den mer moderna fotbollsälskaren känd som Lionel Messis hemstad. Vad som däremot är mindre känt är en årlig fest, där världens kanske längsta och underligaste mål firas.

Aldo Poy heter liraren som under början av 70-talet spelade i det lokala laget Central. År 1971 var Central på väg att vinna sin första ligatitel i klubbens historia och under semifinalspelet mötte man rivalerna Newell's Old Boys (vilket sedermera skulle bli Messis moderklubb) i ett gastkramande derby.

Matchen slutade 1-0 till Central efter en klassisk språngnick från nämnde Aldo Poy. Sedan den dagen har en tradition utspelat sig runt just den liraren och just precis det målet.

Varje år vallfärdar hundratals fans till en plats, förbestämt av Poy, för att återuppleva språngnicken av den nu 63 år gamle anfallaren. Och vad som följer är en fest utan dess like.

Är detta världens mest uppskattade mål, månne?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

1 timme sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

2 timmar sedan
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

3 timmar sedan
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.

Hälsan stoppar Kinhult – missar majorn

idag 19:00
Frida Kinhult har visat fin form på sistone, men nu missar hon veckans majortävling i Texas.

Nadal dominant i comebacken: "Betyder mycket"

idag 18:39
Rafael Nadal vann övertygande i comebacken. Efter drygt tre månaders skadeuppehåll besegrade han italienaren Flavio Cobolli med 2–0 i set i första omgången av Barcelonas ATP-turnering. Att kunna vara med och tävla betyder mycket, säger han.