Hittills har minst 73 personer dött och hundratals har skadats.
1 av 3
Hittills har minst 73 personer dött och hundratals har skadats. - Foto: AP/SCANPIX
Spelarna jagades av plan.
2 av 3
Spelarna jagades av plan. - Foto: AP/SCANPIX
Tusentals åkskådare stormade stadion.
3 av 3
Tusentals åkskådare stormade stadion. - Foto: AP/SCANPIX

Varför gick de till attack?

Olycklig säkerhetsbrist eller betalade huliganer och poliser - vad låg bakom kaoset i Port Said Stadium?


Vad har hänt?

Det var direkt efter slutsignalen mellan Al Masry och Kairo-klubben Al Ahly (klubben som den störtade diktatorn Hosni Mubarak höll på reds. anm) på onsdagskvällen som tusentals åskådare stormade Port Said Stadiums gräsmatta.

Slagsmål utbröt överallt, spelarna jagades in i omklädningsrummen och polisen hade ingenting att säga till om när dödssiffran började stiga. Än så länge har minst 73 personer fallit offer för våldet och hundratals har skadats.

KAIRO. Rika anhängare till den störtade diktatorn Hosni Mubarak kan ha betalat Al Ahly-huliganer för att orsaka kaos efter toppmötet med Al Masry. Det menar den förre landslagsmålvakten tillika egyptiske medborgaren Rami Shaaban.

"Pappa ifrågasätter hur det kommer sig att ca 25000 Al Ahly anhängare kan åka till Port Said med tåg etc med tanke på att dessa människor inte har ekonomin för det. Kan det vara så att dessa inflytelserika människor betalar dessa människor för att skapa oreda???", skriver han i sin blogg.

Minst 76 personer har dött och hundratals har skadats i samband med den brutala planstormningen. Samtidigt har våldet dessutom spridit sig utanför arenan Port Said Stadium.

Tidigare under torsdagen anklagade politiker från det Muslimska Brödraskapet både polisen och militären att ha agerat medvetet passivt, uppger Al Jazeera. Politiker i Egyptens parlament vidhåller också att polisen agerade undermåligt, men att detta främst berodde på dåliga resurser.

Något som även Ramis pappa är beredd att hålla med om.

"Pappa tror inte att det har någonting med militären att göra utan det som står i tidningarna i Egypten är att det var alldeles för lite poliser på plats och det är det som ifrågasätts", skriver han vidare i bloggen.

Minst 52 personer har arresterats och Egypten har även deklarerat tre sörjedagar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!