Supportrar satte eld på läktarna efter att matchen avbrutits. Flera klämdes ihjäl på Al-Ahly-sektionen som inte fick utrymmas.
1 av 3
Supportrar satte eld på läktarna efter att matchen avbrutits. Flera klämdes ihjäl på Al-Ahly-sektionen som inte fick utrymmas. - Foto: Ahmed Gomaa / AP / SCANPIX
Al-Ahlys spelare fick fly planen i panik. Polisen stoppade inte de som jagade efter.
2 av 3
Al-Ahlys spelare fick fly planen i panik. Polisen stoppade inte de som jagade efter. - Foto: Ahmed Hassan / AP / SCANPIX
3 av 3
- Foto: STR / AP / SCANPIX

75 åtalas efter fotbollsmassakern i Egypten

Supportrar, poliser och säkerhetsansvariga - nu åtalas dem för upploppet där 74 människor miste livet.


Stod i frontlinjen i revolutionen

Al-Ahlys supportrar, deras "ultras", var bland de mest framstående i revolutionen som störtade diktatorn Hosni Mubarak. De har dessutom fortsatt protestera på till exempel Tahrirtorget mot det nu styrande militärrådet.

Efter massakern i Port Said höjdes flera röster som sa att det var myndigheternas hämnd på supportrarna. En parlamentarisk utredning har kommit fram till att både supportrar och polis har skuld i vad som hände.

KAIRO. De våldsamma scenerna där 74 personer dog efter att ha klämts och slagits ihjäl lämnade knappast någon oberörd. Nu har egyptiska myndigheter åtalat hela 75 inblandade för massakern efter Al-Ahlys bortamatch mot Al-Masry i Port Said i februari.

Enligt Sky News handlar det främst om fotbollssupportrar men även poliser samt den tidigare säkerhetschefen på arenan liksom den som var ansvarig för elektriciteten (strålkastarna stängdes av kort efter slutsignalen, trots den pågående massakern).

Polisen grep inte in

Polisen fick omgående kritik för att inte ha gått in och försvarat Al-Ahly-spelare och supportrar som jagades.

Den utredning som gjorts och lett fram till åtalet konstaterar också att massakern var planerad på förhand. Händelsen gjorde så att den egyptiska ligan blåstes av och ledde till flera dagars våldsamheter mellan Al-Ahly-fans och polis i huvudstaden Kairo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!