74 personer dog i explosioner, slagsmål och sedan de klämts ihjäl. Nu har 75 åtalats.
1 av 3
74 personer dog i explosioner, slagsmål och sedan de klämts ihjäl. Nu har 75 åtalats. - Foto: STR / AP / SCANPIX
Spelare och ledare fick fly från planen.
2 av 3
Spelare och ledare fick fly från planen. - Foto: STR / AP / SCANPIX
På torsdagen i förra veckan protesterade Al-Ahlys och Zamaleks supportrar tillsammans och krävde att fallet tas upp i en särskild domstol.
3 av 3
På torsdagen i förra veckan protesterade Al-Ahlys och Zamaleks supportrar tillsammans och krävde att fallet tas upp i en särskild domstol. - Foto: Amr Nabil / AP / SCANPIX

Shaaban om åtalet: "Hela händelsen luktar illa"

Nu ska tragedin i Port Said granskas. Den förre landslagsmålvakten Rami Shaaban ser hoppfullt på åtalet mot 75 personer varav nio poliser.


Ultrasgrupperna protesterade

Både Ultras Ahlawy (Al-Ahly) och Ultras White Knights (Zamalek) protesterade i förra veckan i Kairo genom att marschera till domstolen och kräva att de åtalade ställs inför rätta vid en särskild domstol. Båda grupperingarna var framstående i revolutionen som ledde till att diktatorn Hosni Mubarak gav upp makten.

STOCKHOLM/KAIRO. Konspirationsteorier om Hosni Mubarak-anhängare, militärråd och korrupt polis omgav efterspelet kring upploppet i Port Said där 74 människor dog.

Nu har 75 personer åtalats och utredningen för att få fram de ansvariga tar ett ytterligare steg. Något som välkomnas av Nyheter24:s bloggare, förre landslagsmålvakten och den egyptiske medborgaren Rami Shaaban.

"Hela denna tragiska händelse luktar väldigt illa när man ser hur allt gick till", skriver han i ett inlägg.

Nio av de åtalade är poliser varav en tidigare säkerhetschef i Port Said. Shaaban påpekade redan vid händelsen att det inte är ovanligt med korruption inom polisen.

"Att polisen och säkerhetschef skulle vara inblandade trodde även jag. Det jag tyckte var konstigt som jag även skrev när upploppet skedde var att den tidigare säkerhetschefen hade fått gå bara någon vecka innan denna match och en ny tillsatts. Att polisen var väldigt passiv ifrågasatte jag också", skriver han.

"De som fortsätter korrumpera har inte ställts inför rätta"

Bland de anhöriga menar man dock att de som verkligen är ansvariga kommer att slippa undan straff även denna gång.

– Människorna som fortsätter att korrumpera Egypten har inte ställts inför rätta. Vi vet mycket väl vilka de är och vi kommer inte att tystna förrän de fängslas och landet är rengjort. Vi vill att de här unga människorna var de sista att dö, säger Samah Ahmed, vars son dog i våldsamheterna, till Al Jazeera.

Nu hoppas i alla fall den förre Djurgårds- och Hammarbymålvakten Shaaban att ansvar till slut kan utkrävas.

"Kontentan är att jag tycker det är väldigt viktigt att detta granskas mycket noggrant från alla instanser. Det är nyckeln för att demokratin ska kunna få fotfäste i ett land som verkligen strävar efter det", skriver han.

/
/
/
/
/
tal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jagr, 52, historisk och målskytt

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

1 timme sedan
Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.

Sverige mot Ungern igen i EM

2 timmar sedan
Ungern igen – och Debrecen igen. Det blev utfallet när damernas EM-slutspel i handboll lottades. "Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern", säger förbundskapten Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

3 timmar sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.