Gary Sundgren gjorde ett stort mästerskap - men har ganska dåliga minnen från hotellet.
1 av 4
Gary Sundgren gjorde ett stort mästerskap - men har ganska dåliga minnen från hotellet. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Sundgren tacklar Turkiets Umit Davala i den ökända 0-0-matchen 2000.
2 av 4
Sundgren tacklar Turkiets Umit Davala i den ökända 0-0-matchen 2000. - Foto: Dusan Vranic / AP / SCANPIX
Måljubel framför Norra stå på Råsunda med Krister Nordin.
3 av 4
Måljubel framför Norra stå på Råsunda med Krister Nordin. - Foto: Roger Vikström/SCANPIX
Efter sista matchen för Gnaget 2003 mot Enköping gav han bort alla sina kläder, utom kalsongerna.
4 av 4
Efter sista matchen för Gnaget 2003 mot Enköping gav han bort alla sina kläder, utom kalsongerna. - Foto: Lasse Sandström / SCANPIX

Landslagsstjärnan om hotelldöden: "Fick inte ens fisk"

PUBLIKFAVORITEN. Landslagsbacken och AIK-profilen Gary Sundgren om hotelldöd, tiden i Spanien och om bästa minnet i karriären.


Gary Sundgren

Ålder: 44.

Bor: Stockholm

Proffsklubbar: AIK, Zaragoza.

Meriter: 31 A-landskamper (1 mål), SM-guld 1992.

Gör i dag: Arbetar hos AIK-sponsorn Panaxia Security.

STOCKHOLM. När Nyheter24 ringer veckans publikfavorit Gary Sundgren har landslaget nyligen checkat in på sitt hotell i Kiev. Pool, tennisbanor och bowlingbanor är några av sakerna som finns att roa sig med. Annat var det under EM 2000.

- Det var en riktigt hotelldöd, vi bodde mitt ute i skogen. Det roligaste vi hade att göra var att jag och Jörgen Pettersson åkte och fiskade, men vi fick inte ens fisk, säger Sundgren och fortsätter:

- Det var ett riktigt grått, tråkigt hotell. Det var inte de bästa förberedelserna, men man kan inte skylla på det. Vi lärde oss någonting.

Numera får spelarfruarna vara med när landslaget samlas under mästerskapet. Så var det inte på Sundgrens tid.

– När vi var med var det stopp för allt, vi fick inte göra någonting, säger han.

"Det blev mycket tjonga hit och dit"

Det var inte bara boendet som var dåligt i Belgien. Även spelet lämnade mycket övrigt att önska. Särskilt mot Turkiet.

- Jag var med i den berömda 0-0-matchen där bollen gick upp och ner. Efter det rasade många mot landslagets tråkiga spel, säger Sundgren.

Men den gamle backen tycker att reaktionerna var ganska överdrivna.

- Folk ville ha massa mål. Vi hade våran chans att gå vidare om vi vann och hade spelat oavgjort mot Italien, säger han och fortsätter:

- Det blev mycket tjonga hit och dit. Alla var kanske inte i toppform, det är inte lätt. Proffsen har redan slutat sina ligor, der är svårt att få alla i perfekt form. Det är små pusselbitar som man ska få ihop.

På klubblagsnivå är Gary Sundgren främst ihågkommen dels för sin proffskarriär i Spanien men även för sina många år i AIK-tröjan. Och hans minns gärna tillbaka.

– Jag spelade tolv och ett halvt år i AIK. Jag har bara goda minnen från den tiden, framför allt SM-guldet 1992. Jag hade en fantastisk tid, det kommer alltid finns kvar i hjärtat.

FEM SNABBA MED GARY SUNDGREN

Bästa minnet i karriären?

Framför allt SM-guldet med AIK. Vi hade inte vunnit på 55 år när vi tog det. Sen min första landskamp mot Island på Råsunda också. Man speglade sig lite extra i omklädningsrummet innan man gick ut.

Sämsta minnet i karriären?

– Zaragoza åkte ur serien sista året jag var där, men jag spelade inte på de sista tio matcherna för att jag inte förlängt mitt kontrakt så jag kände mig inte delaktig i det. Jag har inget sämsta minne annars.

Hur går det för Spanien i EM?

– De är fruktansvärt bra och har en bra trupp. Jag tror att Spanien eller Tyskland tar hem EM.

Hur går det för Sverige i EM?

– Första matchen mot Ukraina gör hela EM:et. Vinner man där kan det gå...

Bästa spelaren du har spelat med?

- Utomlands så var det Savo Milosevic i Zaragoza. Han var abslolut den bästa jag har spelat med, ett monster. Han kunde göra vad som helst och är en fantastisk människa.

AIK
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

igår 15:56
Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.