Måndag 27 Sep
Stockholm

"Jag är Ibrahomovic"

En annan variant av Zlatan.
1 av 5
En annan variant av Zlatan. Foto:
Dagens Nyheter citerade parodikontot i tron om att det var den riktiga Zlatan Ibrahimovic.
2 av 5
Dagens Nyheter citerade parodikontot i tron om att det var den riktiga Zlatan Ibrahimovic. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Kontot har gjort succé på Twitter och har över 24 000 följare.
3 av 5
Kontot har gjort succé på Twitter och har över 24 000 följare. Foto: Faksimil Twitter.com
Zlatan visar irritation efter att Tyskland gjort sitt 4–0 mål...
4 av 5
Zlatan visar irritation efter att Tyskland gjort sitt 4–0 mål... Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
... Men det blev gladare toner när de blågula vände till 4-4 i vad som kom att kallas bragden i Berlin.
5 av 5
... Men det blev gladare toner när de blågula vände till 4-4 i vad som kom att kallas bragden i Berlin. Foto: Michael Sohn/Scanpix

@ZIbrahomovic gör succé på twitter. Han blev citerad i Dagens Nyheter och har i dag över 24 000 följare. Inte illa pinkat för en person som inte ens finns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Ibrahomovic om...

... Fotbollsintresset:

– Jag har inget lag som jag håller på. Jag är väl en zlatanist, jag får väl lov att erkänna att jag håller på PSG än fast det är lite tattigt.

... Ibrahomovic likheter med Ibrahimovic:

– Vi är inte lika bra på fotboll, vi har inte lika bra ekonomi och han är lite äldre än mig. Vi är inte så lika överhuvudtaget.

... Någon velat stänga ner kontot:

– Aldrig, det hoppas jag inte att någon kommer att göra. Jag skriver klart och tydligt att det är ett fake-konto och jag har aldrig utgett mig för att vara Zlatan.

@ZIbrahomovic skapade stor uppståndelse i september sedan Dagens Nyheter misstog det fejkade Twitter-kontot för att vara den riktiga Zlatan Ibrahimovic

– Från början var jag lite orolig och tänkte "vad har jag ställt till med?". Men sen kände jag att Dagens Nyheter fick sig en bakläxa när det kommer till källkritik. Så är det i dag, man vill vara först med allt och då var det väl bara någon trött nattredigerare som tog den, säger "Zlatan" till Nyheter24 och tillägger:

– För mig var det bra, men det är olyckligt att det ska behöva hända.

Startade i mars

Twitterkontot @ZIbrahomovic sattes igång i mars. Mannen bakom det fejkade kontot finns sedan tidigare på Twitter, men en dag kände han bara att det skulle vara dags att göra något nytt.

– Det är kul att kunna skriva av sig utan att någon vet vem man är. Man ska ofta vara väldigt korrekt i sociala medier eftersom arbetsgivare och så har koll på en. 

I de första tweetsen var det en ganska omogen version av Zlatan som presenterade sig för världen, men med tiden har han utvecklats men bevarat sin kaxighet som påminner väldigt mycket om en ung Zlatan Ibrahimovic.


"Zlatan", som egentligen heter något helt annat, berättar att det var en ren slump att han valde att använda PSG:s superstjärnas namn.

– Han är en person som upprör och som är med i media väldigt mycket. Det blev Zlatan, med en liten tanke att man kunde göra nåt kul av det. Sen trodde jag inte att det skulle bli så stort, säger han och fortsätter:

– Jag vill påstå att jag aldrig har låtsas att vara Zlatan. Jag är Ibrahomovic.

Men varför just Ibrahomovic?

– Det låter lite nedvärderande, men det är en hyllning. Det är roligare än Ibrahimovic, det blev homosexuell men det var inte tanken att säga att han var lagd åt det hållet. Det låter rätt bra och sitter bra på tungan.

Kontot har nu över 24 000 följare. Upphovsmannen får ta emot både ris och ros i samband med hans kaxiga tweets.

– Ibland är det någon enstaka person som fortfarande verkar tro att det är riktiga Zlatan. Det kan vara någon som skriver att "du är så himla bra och bäst i världen", upptäcker jag att någon är hysterisk då brukar jag svara och säga att det inte är den riktiga Zlatan. 

Någon som har blivit arg?

– Det är klart att det finns en hel del som skriver att man ska sluta. Det är roligt, folk skriver ofta att man är löjlig och att jag ska växa upp. Men sedan ser man att nio av tio av dessa personer följer mig. Uppenbarligen tycker de att det finns någon sorts humor i det jag gör. Jag vill inte säga att dom är avundsjuka, men folk tycker att det jag gör är kul.

Känner viss press

Till en början var det bara några enstaka retweets på varje inlägg han skrev, men framåt slutet snittar varje publicering på flera hundra retweets. Och nog börjar "Zlatan" känna av en viss press från allmänheten.

– En liten press känner jag eftersom att jag har så många följare. Jag är själv sportintresserad men ibland missar jag matcher och då får jag ont i magen. 

Totalt har det blivit 422 tweets med blandade resultat. På frågan om vilken tweet som är hans favorit har "Zlatan" svårt att bestämma sig.

– Oj, herregud, jag har skrivt så många. Eller egentligen har jag inte det men det är svårt med humor. Vissa grejer filar jag på väldigt länge och då går ingen igång på det. Sen kan jag skriva sådana som saknar finess och då får den 3 500 retweets.

Som den här:

En som han själv är nöjd med men som inte gick hem är den här. Han skrev den i samband med att Sverige låg under med 0–4 mot Tyskland. Totalt fick den lite drygt 150 retweets.

Vad tror du Zlatan tycker om ditt Twitterkonto?

– Om jag vore han hade jag tyckt att det var ganska löjligt. Jag hoppas att han förstår det roliga, det gör han nog.

Men "Zlatan" känner dock att hans version av Zlatan är populär på internet.

– Jag tror han är lite älskad.

Kommer du någonsin att träda fram?

– Inte just nu. Jag har båda fötterna på jorden men jag vill vara anonym. Mamma, pappa och mina vänner vet ju om att det är jag. Men det är lite kul att folk undrar vem det är. Det var någon trodde att det var Anders Timell. Det kan du skriva att det inte är.

Här är Zlatan Ibrahomovic 10 bästa tweets:


Och såklart:


Ingen artikel om Zlatan utan ett videoklipp med vår svenske superstjärna. Låt oss dra tillbaka klockan några år, till en tid då Zlatan Ibrahimovic var lite mer Zlatan Ibrahomovic.


Kommentera
Kopiera länk
Dela