Landslagsstjärnan döms för hustrumisshandeln

- 28/11/2012, 11:35 -
Alexander Gerndt döms bara på en av fyra åtalspunkter för sin hustrumisshandel.
1 av 4

Alexander Gerndt döms bara på en av fyra åtalspunkter för sin hustrumisshandel.

Bertil Ericson / SCANPIX

Hovrätten sänkte därmed Utrecht-proffset böter från 80 000 kronor till 60 000 kronor.
2 av 4

Hovrätten sänkte därmed Utrecht-proffset böter från 80 000 kronor till 60 000 kronor.

BILDBYRÅN

Den före detta landslagsstjärnan ville bli friad men så blev det inte.
3 av 4

Den före detta landslagsstjärnan ville bli friad men så blev det inte.

Björn Tilly/BILDBYRÅN

Frågan är hur klubben och landslaget ser på detta?
4 av 4

Frågan är hur klubben och landslaget ser på detta?

BILDBYRÅN

Nu står det klart – Alexander Gerndt, 26, döms bara för en av fyra åtalspunkter i misshandeln mot hans fru. Därmed sänks böterna till 60 000 kronor.

MALMÖ. I december förra året dömdes landslagsspelaren Alexander Gerndt, 26, på två av fyra åtalspunkter för misshandel av sin ex-fru My Gerndt, 24. Gerndt ska bland annat ha sparkat en boll på henne och tagit ett strypgrepp på sin exfru. 

Efter en tids velande fram och tillbaka, där Utrecht-proffset bland annat sa att han "mår riktigt dåligt" och inte visste om han skulle överklaga domen, valde han till slut att ändå göra det. 

Under onsdagen kom domen från hovrätten över Skåne och Blekinge och de dömer bara Gerndt för en av åtalspunkterna och därmed sänks straffet. Han fick med andra ord samma straff men med sänkta böter från 80 dagsböter á 1000 kronor till 60 dagsböter á 1000 kronor.

Hovrätten anser att Gerndt inte hade för avsikt att skada

Gerndts advokat Jonas Eriksson påpekade i överklagan att bollen som Utrecht-proffset sköt var en volleyboll och inte en fotboll. Denna linje följde hovrätten och friade honom från den åtalspunkten. 

"Det är utrett att My Gerndt orsakades smärta och blodutgjutning. Det går dock inte att utesluta att skottet med bollen, som skedde i ett upprört tillstånd, avlossades utan att Alexander Gerndt hade för avsikt att skada My Gerndt eller vålla henne smärta", skriver hovrätten i domen.

Efter skottet ska Gerndt ha försökt att be om ursäkt till sin fru men hon ska då bara ha ignorerat honom och gått in i huset.

Hovrätten går på tingsrättens linje med stryptaget

Han döms dock för stryptaget på My. Försvaret ville få det till att märkena på hennes hals hade orsakats innan det faktiska stryptaget skedde men det avfärdade hovrätten.

"Bevisningen mot Alexander Gerndt är [...] så gedigen att hovrätten, liksom tingsrätten, finner det ställt utom rimligt tvivel att han vid tillfället gjort sig skyldig till misshandel i enlighet med vad tingsrätten angett", skriver hovrätten i domen.

Intressant är också att hovrätten, liksom tingsrätten, tar hänsyn till att Gerndts karriär har drabbats av domen och skriver:

"Vad gäller påföljden beaktar hovrätten de omständigheter som tingsrätten angett och i någon mån även att Alexander Gerndt till följd av brottet drabbats av hinder – avstängning från landslaget – i sin yrkesverksamhet som professionell fotbollsspelare."