Zlatans årslön skulle bara räcka i drygt två år – om man slår ihop alla allsvenska lags budgetar.
1 av 4
Zlatans årslön skulle bara räcka i drygt två år – om man slår ihop alla allsvenska lags budgetar.
Ivan Turina, som tjänar bäst i allsvenskan, ligger bara runt drygt 74 miljoner om året bakom Zlatan i lön.
2 av 4
Ivan Turina, som tjänar bäst i allsvenskan, ligger bara runt drygt 74 miljoner om året bakom Zlatan i lön. - Foto: Christine Olsson/ SCANPIX
AIK betalar ut nästan 14 miljoner kronor i lön till sina spelare – det är 63 miljoner bakom Zlatans lön.
3 av 4
AIK betalar ut nästan 14 miljoner kronor i lön till sina spelare – det är 63 miljoner bakom Zlatans lön. - Foto: SCANPIX SWEDEN
I Syrianska skulle man behöva spara ihop spelarnas löner i 17 år för att ha råd med en årslön till Zlatan.
4 av 4
I Syrianska skulle man behöva spara ihop spelarnas löner i 17 år för att ha råd med en årslön till Zlatan. - Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Så många säsonger har allsvenskan råd med Zlatan

Att värva Zlatan Ibrahimovic är ingen billig historia. Skulle Zlatan gå som bosman till allsvenskan skulle bara hans lön tvinga hälften av ligans spelare att sluta i sina lag.


Så räknar vi:

Lagens löneomsättning
175 472 189 kronor
Zlatans lön:
77 miljoner kronor

Vi delar allsvenskans totala löneomsättning med Zlatans årslön och får svaret: 2,3.

Allsvenskan har alltså råd med Zlatan lite mer än två säsonger om alla lagen går ihop och betalar för svensken.

Med Zlatan Ibrahimovic i allsvenskan skulle det bli extremt svårt att få till en liga, så länge inte han kan tänka sig att sänka sin lön rejält. Sedan flytten till Paris Saint-Germain tjänar supersvensken 77 miljoner kronor om året. Enligt skatteverket betalar de allsvenska lagen ut lite drygt 175,5 miljoner kronor i spelarlöner 2011.

Med detta sagt kan Nyheter24 konstatera att allsvenskan har råd med en Zlatan Ibrahimovic i lite drygt två säsonger. Detta under förutsättning att han lämnar PSG gratis.

Köptes för rea-pris

När PSG köpte Zlatan kostade han 172 miljoner kronor, ett rea-pris då Milan var tvungna att göra sig av med svensken. Om allsvenskan skulle få för sig att köpa svensken skulle han alltså tagit sig till flygplatsen och på sin höjd värmt upp en stund innan pengarna hade tagit slut.

Det hade kanske inte hade gjort så mycket eftersom att stjärnan ändå inte hade haft några att spela emot, så länge inte äran att få spela med eller emot Zlatan räcker för de allsvenska proffsen. För av de där 175,5 miljonerna återstår bara tre och en halv när Zlatan väl har landat på svensk mark.

Allsvenska lag ligger långt ifrån de budgetar som finns ute i Europa. Ta bara en sådan sak som att Syrianska måste spara sina spelarlöner i 17 år innan de kan ha råd att betala Zlatans lön i ett år. 

Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att svensk fotboll inte kan konkurrera i Champions League och Europa League.

Kommer inte att återvända

Helt plötsligt framstår Ivan Turinas (svindlande) allsvenska lön som ganska futtig. Zlatan har dock själv sagt vid flera tillfällen att han inte tänker återvända till allsvenskan, och tur är väl det! För det hade ruinerat de allsvenska klubbarna.

Men smakar det, så kostar det:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.