Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han slog Lionel Messis målrekord för 40 år sedan

Fotbollsspelare
1 av 4

Målrekordet tillhör varken Lionel Messi eller Gerd Müller.

Scanpix/

Fotbollsspelare
2 av 4

Godfried Chitalu är rekordets rättfärdige ägare, men FIFA vill inte acceptera hans rekord.

Faksimil: 101greatgoals.com

Fotboll
3 av 4

107 mål blev det på ett kalenderår för Chitalu.

Faksimil: 101greatgoals.com

Fotboll
4 av 4

Fallet ska nog granskas och föras vidare till FIFA.

Faksimil: 101greatgoals.com

Sport | 11/12/2012 16:57

Messi slog i söndags Gerd Müllers 40 år gamla målrekord. Men något världsrekord är det inte, det innehar Godfrey Citalu från Zambia.

ZAMBIA. Lionel Messi kunde i söndags fira att han slagit Gerd Müllers 40 år gamla målrekord på antal mål gjorda under ett kalenderår. Gerd Müller gjorde 85 mål på 60 matcher med Bayern München och Västtyskland. Messi har gjort 86 mål på 66 matcher, 74 för Barca och 12 för Argentina. 

Men ingen av dem är, eller har varit, ägare av målrekordet.

Godfrey Chitalu är den som är innehavare av rekordet. Och han slog det samma år som Gerd Müller satte sitt, 1972.

Nu kanske många undrar vem Godfrey Chitalu är?

Chitalu har blivit utnämnd till Zambias bästa spelare hela fem gånger. Han visade för första gången upp sin extrema fotbollstalang 1968 när han gjorde 81 mål under ett kalenderår för sitt Kitwe United. Fyra år senare, 1972, var det dock dags att slå det gamla rekordet. 107 mål under ett kalenderår.

Men hans rekord har aldrig erkänts av FIFA. Detta är något som har stört Zambias fotbollsförbund som nu vägrar att acceptera situationen.

– Vi har det här rekordet, och det har gjorts i Zambia. Men dessvärre så har rekordet inte accepterats i resten av världen. Världen har dock accepterat att Messi slog Gerd Müllers rekord. Här har debatten gällt varför Godfreys mål inte uppmärksammas?, säger en talesman för Zambias fotbollsförbund enligt Zambianwathdog.

Fallet kommer att granskas

Nu kommer de att sätta samman en kommitté som ska granska de mål som Godfrey gjorde när han slog rekordet. Är det så att det visar sig vara så att hans mål har gjort under korrekta förutsättningar så kommer fallet att anmälas till FIFA.

– Detta för att bevisa att trots att Messi och Müller har gjort sina rekord, så tillhör rekordet vem som har gjort flest mål under ett kalenderår en afrikansk spelare, och det är Godfrey Chitalu.

FIFA har hört talas om hur det ligger till och kommer nu att hantera frågan.

– Vi har hört talas om det, en kollega arbetar med det just nu och vi kommer att diskutera detta internt, säger en talesman för FIFA enligt Zambianwatchdog.