Fotbollsspelare
1 av 4
Målrekordet tillhör varken Lionel Messi eller Gerd Müller. - Foto: Scanpix/
Fotbollsspelare
2 av 4
Godfried Chitalu är rekordets rättfärdige ägare, men FIFA vill inte acceptera hans rekord. - Foto: Faksimil: 101greatgoals.com
Fotboll
3 av 4
107 mål blev det på ett kalenderår för Chitalu. - Foto: Faksimil: 101greatgoals.com
Fotboll
4 av 4
Fallet ska nog granskas och föras vidare till FIFA. - Foto: Faksimil: 101greatgoals.com

Han slog Lionel Messis målrekord för 40 år sedan

Messi slog i söndags Gerd Müllers 40 år gamla målrekord. Men något världsrekord är det inte, det innehar Godfrey Citalu från Zambia.


Vem är Godfrey Chitalu?

Chitalu fick i samband med att han avslutade sin karriär, 1982, pris av FIFA för det han gjort för fotbollen i Zambia. 

Senare blev han förbundskapten för Zambia. Chitalu och "den gyllene generationen av fotbollsspelare" i Zambia omkom tragiskt i en flygolycka 1993.

Det är oklart hur många matcher ett kalenderår innebar för Chitalu 1972.

ZAMBIA. Lionel Messi kunde i söndags fira att han slagit Gerd Müllers 40 år gamla målrekord på antal mål gjorda under ett kalenderår. Gerd Müller gjorde 85 mål på 60 matcher med Bayern München och Västtyskland. Messi har gjort 86 mål på 66 matcher, 74 för Barca och 12 för Argentina. 

Men ingen av dem är, eller har varit, ägare av målrekordet.

Godfrey Chitalu är den som är innehavare av rekordet. Och han slog det samma år som Gerd Müller satte sitt, 1972.

Nu kanske många undrar vem Godfrey Chitalu är?

Chitalu har blivit utnämnd till Zambias bästa spelare hela fem gånger. Han visade för första gången upp sin extrema fotbollstalang 1968 när han gjorde 81 mål under ett kalenderår för sitt Kitwe United. Fyra år senare, 1972, var det dock dags att slå det gamla rekordet. 107 mål under ett kalenderår.

Men hans rekord har aldrig erkänts av FIFA. Detta är något som har stört Zambias fotbollsförbund som nu vägrar att acceptera situationen.

– Vi har det här rekordet, och det har gjorts i Zambia. Men dessvärre så har rekordet inte accepterats i resten av världen. Världen har dock accepterat att Messi slog Gerd Müllers rekord. Här har debatten gällt varför Godfreys mål inte uppmärksammas?, säger en talesman för Zambias fotbollsförbund enligt Zambianwathdog.

Fallet kommer att granskas

Nu kommer de att sätta samman en kommitté som ska granska de mål som Godfrey gjorde när han slog rekordet. Är det så att det visar sig vara så att hans mål har gjort under korrekta förutsättningar så kommer fallet att anmälas till FIFA.

– Detta för att bevisa att trots att Messi och Müller har gjort sina rekord, så tillhör rekordet vem som har gjort flest mål under ett kalenderår en afrikansk spelare, och det är Godfrey Chitalu.

FIFA har hört talas om hur det ligger till och kommer nu att hantera frågan.

– Vi har hört talas om det, en kollega arbetar med det just nu och vi kommer att diskutera detta internt, säger en talesman för FIFA enligt Zambianwatchdog.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

idag 09:00
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.