Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Afrikanska succélandet hyllas av "Henke" Larsson

- 28/01/2013, 16:57 -
Henrik Larsson följer det kapverdiska landslaget i Afrikanska mästerskapen.
1 av 7

Henrik Larsson följer det kapverdiska landslaget i Afrikanska mästerskapen.

Tränaren Lúcio Antunes sprang ärevarv efter segern mot Angola.
2 av 7

Tränaren Lúcio Antunes sprang ärevarv efter segern mot Angola.

Ap

Kap Verde har knappt 500 000 invånare.
3 av 7

Kap Verde har knappt 500 000 invånare.

Ap

Med ett övertidsmål mot Angola säkrade man andraplatsen i gruppen.
4 av 7

Med ett övertidsmål mot Angola säkrade man andraplatsen i gruppen.

Ap

Det innebär att man sannolikt får möta Ghana i kvartsfinal.
5 av 7

Det innebär att man sannolikt får möta Ghana i kvartsfinal.

Ap

Presskonferensen.
6 av 7

Presskonferensen.

FAKSIMIL FRÅN YOUTUBE.COM

En riktigt tevepuckshög efter målet.
7 av 7

En riktigt tevepuckshög efter målet.

FAKSIMIL FRÅN YOUTUBE.COM

Kap Verde är sensationellt vidare till slutspel i Afrikanska mästerskapen. Nu hyllas de av Henrik Larsson vars pappa kommer från landet. "Att de tar sig till slutspel är helt otroligt".

SYDAFRIKA. Presskonferenser efter gruppmatcher i internationella mästerskap är oftast lugna tillställningar fulla av klyschor. Men när den lilla ögruppen Kap Verde, lika stor som Gotland, under söndagen tog sig vidare till slutspel i Afrikanska mästerskapen förvandlades pressrummet till en stor fest

Tränaren Lúcio Antunes sprang först ett ärevarv med en gigantisk flagga och sedan stormades presskonferensen av hela det kapverdiska laget. Spelare och tränare sjöng och dansade på stolarna. Och hemma i Helsingborg satt Henrik Larsson och njöt.

– Min pappa är från Boavista (en av Kap Verdes 15 öar) så det är klart att jag håller på dem. Det är en liten nation som inte är bortskämd med framgångar. Det de gjort är otroligt stort och de är redan hjältar på Kap Verde, säger Larsson till Nyheter24.

Har spelare runt om i världen

Larsson är ett välkänt namn på Kap Verde och har besökt landet en gång. Fotboll är nationalsporten och följs av majoriteten av de knappt 500 000 invånarna. "Henke" förklarar att han följer landslaget när han kan men att han är för dåligt insatt för att bedöma enskilda spelare.

Det tränaren Lúcio Antunes och hans mannar åstadkommit är dock av ett bragdartat slag. "Tubaroes Azul" (de blå hajarna) slog ut fyrfaldiga mästaren Kamerun i kvalet och har sedan sensationellt tagit sig vidare från en grupp med Sydafrika, Angola och Marocko. Några stjärnor är inte att tala om. Den namnkunnigaste spelaren är  Ryan Mendes, 22, som gjort några matcher för Lille i franska ligan.

"Hoppas att de kan överraska i kvartsfinalen"

Resten av spelarna kommer från ligor i Portugal, Angola, Cypern, Frankrike, Rumänien, Luxemburg och Holland. Endast två spelare har klubbadresser på Kap Verde.

– De har gjort det fantastiskt bra. Att överhuvudtaget kvala in till turneringen är stort och att de nu tar sig till slutspel är helt otroligt, det måste jag säga. De hamnade i en tuff grupp men har klarat det alldeles utmärkt. Men de ska inte nöja sig nu, jag hoppas att de kan överraska även i kvartsfinalen. Deras fördel är att de inte är favoriter alls, säger Larsson. 

Larsson får medhåll av tränaren Antunes, som gör allt annat än underskattar sina spelare.

– Mitt lag är inte så svagt som ni tror. Vi har visat att vi har spelare i samma klass som Sydafrika, Marocko, Nigeria, Elfenbenskusten och Ghana. Mina spelare kan spela i Chelsea, Manchester United, Milan, Real Madrid och Barcelona

Det firades rejält på gatorna i natt

I kvartsfinalen väntar favoriten Ghana med spelare som till exempel Asamoah Gyan. Men Kap Verdes landslag kan ha någonting stort på gång. Laget har klättrat från plats 182 till 51 på FIFA-rankingen sedan år 2000 och tränaren Antunes försäkrar att man nu kan spela helt utan press.

– Vi ville till kvartsfinalen. Vårt mål i turneringen har blivit uppnått, säger Antunes.

Efter övertidssegern mot Angola utbröt en stor fest på gatorna runt om på Kap Verde. Och Larsson är inte förvånad.

– Intresset för fotboll är väldigt stort. Alla tittar på fotboll och jag kan tänka mig att det är riktigt bra stämning just nu. 

"Henke" lämnade superettan-klubben Landskrona i höstas och fokuserar nu fullt ut på att fullfölja sin tränarutbildning. Men han har ingen brådska att hitta en ny klubb.

– Jag ska göra en studieresa i veckan och sedan får vi se vad som händer. I Sverige är alla jobb tillsatta, så här blir det svårt att hitta något just nu i alla fall. 

Du ska inte ta över Kap Verde då?

– Haha, de gör det jättebra så de behöver knappast någon hjälp nu. Jag gillar att jobba med spelare på daglig basis så för tillfället är det ingenting jag suktar efter. 

Se höjdpunkter från matchen mot Angola:

Se den galna presskonferensen:

Så firades det på Kap Verde efter segern