Henrik Larsson följer det kapverdiska landslaget i Afrikanska mästerskapen.
1 av 5
Henrik Larsson följer det kapverdiska landslaget i Afrikanska mästerskapen.
Tränaren Lúcio Antunes sprang ärevarv efter segern mot Angola.
2 av 5
Tränaren Lúcio Antunes sprang ärevarv efter segern mot Angola. - Foto: Ap
Kap Verde har knappt 500 000 invånare.
3 av 5
Kap Verde har knappt 500 000 invånare. - Foto: Ap
Med ett övertidsmål mot Angola säkrade man andraplatsen i gruppen.
4 av 5
Med ett övertidsmål mot Angola säkrade man andraplatsen i gruppen. - Foto: Ap
Det innebär att man sannolikt får möta Ghana i kvartsfinal.
5 av 5
Det innebär att man sannolikt får möta Ghana i kvartsfinal. - Foto: Ap

Afrikanska succélandet hyllas av "Henke" Larsson

Kap Verde är sensationellt vidare till slutspel i Afrikanska mästerskapen. Nu hyllas de av Henrik Larsson vars pappa kommer från landet. "Att de tar sig till slutspel är helt otroligt".


Kap Verde

Kap Verde är en ögrupp, bestående av 15 öar varav nio är bebodda, som ligger i Atlanten. Öarna ligger omkring 50 mil väster om Senegal. Den sammanlagda landytan är inte mycket större än Gotland och det är runt 25 grader varmt året om. Henrik Larssons far är från ön Boavista som har omkring 4 000 invånare. Landslaget har aldrig tidigare kvalificerat sig för Afrikanska mästerskapen.

Vägen till slutspel

Kvalgrupp:
Gick tillsammans med Mali vidare från kvalgruppen. Slog ut Zimbabwe och Liberia.

Playoff-match:
Kap Verde-Kamerun 3-2 (två matcher)

Gruppspel:
Kap Verde-Sydafrika 0-0
Kap Verde-Marocko 1-1
Kap Verde-Angola 2-1

Spelare med rötter från Kap Verde

Spelare som kommer ifrån eller har släktband till Kap Verde-öarna.

Nani, Manchester United
Patrick Vieira, Bland annat Arsenal
Patrice Evra, Manchester United
Jorge Andrade, Juventus
Bobbie Friberg da Cruz, Norrköping
Johan Friberg da Cruz, Assyriska. 

De svenska bröderna blev uttagna till att provspela för Kap Verdes landslag 2007

SYDAFRIKA. Presskonferenser efter gruppmatcher i internationella mästerskap är oftast lugna tillställningar fulla av klyschor. Men när den lilla ögruppen Kap Verde, lika stor som Gotland, under söndagen tog sig vidare till slutspel i Afrikanska mästerskapen förvandlades pressrummet till en stor fest

Tränaren Lúcio Antunes sprang först ett ärevarv med en gigantisk flagga och sedan stormades presskonferensen av hela det kapverdiska laget. Spelare och tränare sjöng och dansade på stolarna. Och hemma i Helsingborg satt Henrik Larsson och njöt.

– Min pappa är från Boavista (en av Kap Verdes 15 öar) så det är klart att jag håller på dem. Det är en liten nation som inte är bortskämd med framgångar. Det de gjort är otroligt stort och de är redan hjältar på Kap Verde, säger Larsson till Nyheter24.

Har spelare runt om i världen

Larsson är ett välkänt namn på Kap Verde och har besökt landet en gång. Fotboll är nationalsporten och följs av majoriteten av de knappt 500 000 invånarna. "Henke" förklarar att han följer landslaget när han kan men att han är för dåligt insatt för att bedöma enskilda spelare.

Det tränaren Lúcio Antunes och hans mannar åstadkommit är dock av ett bragdartat slag. "Tubaroes Azul" (de blå hajarna) slog ut fyrfaldiga mästaren Kamerun i kvalet och har sedan sensationellt tagit sig vidare från en grupp med Sydafrika, Angola och Marocko. Några stjärnor är inte att tala om. Den namnkunnigaste spelaren är  Ryan Mendes, 22, som gjort några matcher för Lille i franska ligan.

"Hoppas att de kan överraska i kvartsfinalen"

Resten av spelarna kommer från ligor i Portugal, Angola, Cypern, Frankrike, Rumänien, Luxemburg och Holland. Endast två spelare har klubbadresser på Kap Verde.

– De har gjort det fantastiskt bra. Att överhuvudtaget kvala in till turneringen är stort och att de nu tar sig till slutspel är helt otroligt, det måste jag säga. De hamnade i en tuff grupp men har klarat det alldeles utmärkt. Men de ska inte nöja sig nu, jag hoppas att de kan överraska även i kvartsfinalen. Deras fördel är att de inte är favoriter alls, säger Larsson. 

Larsson får medhåll av tränaren Antunes, som gör allt annat än underskattar sina spelare.

– Mitt lag är inte så svagt som ni tror. Vi har visat att vi har spelare i samma klass som Sydafrika, Marocko, Nigeria, Elfenbenskusten och Ghana. Mina spelare kan spela i Chelsea, Manchester United, Milan, Real Madrid och Barcelona

Det firades rejält på gatorna i natt

I kvartsfinalen väntar favoriten Ghana med spelare som till exempel Asamoah Gyan. Men Kap Verdes landslag kan ha någonting stort på gång. Laget har klättrat från plats 182 till 51 på FIFA-rankingen sedan år 2000 och tränaren Antunes försäkrar att man nu kan spela helt utan press.

– Vi ville till kvartsfinalen. Vårt mål i turneringen har blivit uppnått, säger Antunes.

Efter övertidssegern mot Angola utbröt en stor fest på gatorna runt om på Kap Verde. Och Larsson är inte förvånad.

– Intresset för fotboll är väldigt stort. Alla tittar på fotboll och jag kan tänka mig att det är riktigt bra stämning just nu. 

"Henke" lämnade superettan-klubben Landskrona i höstas och fokuserar nu fullt ut på att fullfölja sin tränarutbildning. Men han har ingen brådska att hitta en ny klubb.

– Jag ska göra en studieresa i veckan och sedan får vi se vad som händer. I Sverige är alla jobb tillsatta, så här blir det svårt att hitta något just nu i alla fall. 

Du ska inte ta över Kap Verde då?

– Haha, de gör det jättebra så de behöver knappast någon hjälp nu. Jag gillar att jobba med spelare på daglig basis så för tillfället är det ingenting jag suktar efter. 

Se höjdpunkter från matchen mot Angola:

Se den galna presskonferensen:

Så firades det på Kap Verde efter segern


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.