Fredag 14 Maj
Stockholm

Här är de mest minnesvärda CL-finalerna

Bayern Munchen och Borussia Dortmund möts på lördagskvällen i CL-final.
1 av 4
Bayern Munchen och Borussia Dortmund möts på lördagskvällen i CL-final. Foto: SCANPIX
Vilka kommer att få fira som Liverpool 2005?
2 av 4
Vilka kommer att få fira som Liverpool 2005?. Foto: AP / SCANPIX
Eller United 2008?
3 av 4
Eller United 2008?. Foto: Ap / SCANPIX
Eller Barcelona 2011?
4 av 4
Eller Barcelona 2011?. Foto: Ap / SCANPIX

På lördagsskvällen möts Borussia Dortmund och Bayern Munchen i en heltysk Champions League-final. Hur det än går kommer den länge att bli ihågkommen. Här är de mest minnesvärda finalerna i Europas finaste turnering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På Wembley i London klockan 20.45 på lördagskvällen spelas finalen i Champions League. Det är den 21:a finalen som spelas sedan 1993 då turneringen bytte namn från European Cup till Champions League.

Här kommer de fem mest minnesvärda, de största och och mest dramatiska finalerna sedan dess.

5. Borussia Dortmund – Juventus 3–1 (1997)

Senaste gången Dortmund var i CL-final ställdes de också mot ett favorittippat motstånd, den gången i form av de italienska jättarna Juventus som var ute efter att försvara sin titel ifrån året innan. Legendarerna Alessandro Del Piero och Zinedine Zidane spelade i Juventus som åkte på en av deras värsta förluster någonsin och 20-årige Lars Ricken satte ett mycket vackert och viktigt mål. 

Rickens mål mot Juventus


4. BarcelonaManchester United 3–1 (2011)

År 2011 ställdes två av världens kanske fotbollsgiganter mot varandra i en mycket välspelad final. United började starkast och men efter bara sju minuter gav Pedro spanjorerna ledningen. Wayne Rooney kvitterade för engelsmännen minuter senare men sedan tog katalanerna över matchen. Lionel Messi gled igenom och gjorde det matchavgörande 2–1-målet och David Villa punkterade matchen med sitt 3–1-mål. Världens bästa lag med världens bästa Messi tog sin kanske tyngsta titel.

David Villas snygga CL-mål


3. Barcelona – Arsenal 2–1 (2006)

Spanien mot England, Henke Larsson mot Fredrik Ljungberg. De två svenska superstjärnorna i sina livs viktigaste match och en av dem kom att spela en central och avgörande roll. Arsenal tog ledningen med 1–0 genom legendaren Sol Campbell och det så länge ut att bli en engelsk seger. Det förändrades när Henke byttes in och avgjorde allt med två fina assister. Först spelade skyttekungen fram en annan skyttekung i Samuel Etoó och sedan några minuter senare Juliano Belletti. Redan innan Pep Guardiolas ingång i klubben var Barca en ordentlig europeisk stormakt.

Barcelona – Arsenal alla målen 


2. Manchester United – Chelsea 1–1 (2008)

Storlagen möttes i ett regelrätt englandsderby som avgjordes genom ett dramatisk straffdrama i Moskva. Cristiano Ronaldo inledde målskyttet i den 27 minuten och Frank Lampard kvitterade precis innan halvtid. En mållös andra följdes av en mållös förlängning där en ursinnig Didier Drogba blev utvisad efter en lavett. 

En straffläggning väntade där Ronaldo missade sin straff och John Terry fick chansen att skjuta bucklan till sitt Chelsea. Den engelska försvarsgeneralen halkade dock och sköt bollen högt över. Edwin Van De Sar kunde sedan rädda Nicolas Anelkas straff och United vann med totalt 6–5 och kunde fira sin första CL-titel sedan 1999.


1. Liverpool – Milan 3–3 (2005)

Matchen som ingen Liverpool-supporter någonsin kommer att glömma. Favoriterna Milan tog en övertygande ledning och ledde i halvlek med 3–0 efter mål av Paolo Maldini och två mål av Hernan Crespo. Ett borträknat Liverpool återuppstod sedan ur askan och lyckades med en heroisk insats helt ta över matchen och trycka dit tre mål på sex minuter och tvinga Milan till förlängning. Målen gjordes av Steven GerrardVladimír Šmicer och Xabi Alonso.

Matchen avgjordes efter en mållös förlängning på straffar, ett straffavgörande där en av världens bästa spelare skulle bli syndabock. Vid ställningen 3–2 till Liverpool gick Andriy Shevchenko fram till elva meter. Straffen räddades av Jersey Dudek och Liverpool kunde firas som segrare efter en osannolik upphämtning.

Liverpools mirakel


Kommentera
Kopiera länk
Dela