Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"De är hänsynslösa fotbollssoldater från jordens alla hörn"

- 26/05/2013, 00:01
Johan Andersson om Robbens revansch.

Johan Andersson om Robbens revansch.

Nyheter24

Johan Andersson om den hatade, bespottade och ifrågasatta spelaren som är symbolen för Champions League-mästarna 2013.

Kommer ni ihåg hur det slutade förra året? Bayern München förde spelet, skapade chanser – men kunde inte avsluta det man hade påbörjat mot Chelsea.

I år var Bayern om möjligt ännu mer favorittippade, det var som de hade allt att förlora – och det såg att bli samma syndabock.

När man tittar på Arjen Robben är det omöjligt att inte imponeras av hans speed, dragningarna och den magiska vänsterfoten. Samtidigt är det ganska svårt att tycka om en spelare som hela tiden spelar för sig själv.

En uppfattning som en anonym lagkamrat i det holländska landslaget uttryckte efter EM.

– Vi var glada när han missade straffen i Champions League-finalen 2012. Tänk dig hur han skulle ha varit när han kom till landslagssamlingen. Ännu mer arrogant och aldrig passat sina lagkamrater, sa holländaren till De Telegraaf då.

I lördagens final stormade 29-åringen fram som vanligt men saknade skärpan i lägena. I första halvek brände han två frilägen mot Dortmunds Roman Weidenfeller, använde vänsterfoten i stället för höger, sköt när han borde ha dribblat och dribblade när han borde ha skjutit.

Efter paus buades han ut av vissa delar av Bayern-klacken.

Alla undrade när Josef "Jupp" Heynckes skulle byta ut honom. När han fick läget nästa gång passade han i stället till Mario Mandzükic som gjorde 1-0.

Efter Dantes hjärnsläpp och Gundogans 1-1 fick Robben läget att avgöra. Thomas Muller avslutade, bollen var på väg in i mål och allt holländaren hade att göra var att peta den över mållinjen. Men han tvekade och Neven Subotic hann upp bollen och räddade.

Buropen fortsatte.

Inte förrän den 88-minuten visade han den övertygelsen som krävs för att avgöra Champions League-finaler. Arjen stormade fram, tog bollen, drev förbi båda mittbackarna och tittade i vänsterhörn när han sköt i höger.

Hur han firade?

Med att skrika ”Was? Was? Was?” till sina egna fans.

Bayern är till slut liga, cup och Europa-mästare. Pep Guardiola tar över ett lag som är lika bra som hans gamla Barcelona, men på ett annat sätt.

De är inga skolpojkar fostrade i akademin som Messi, Xavi och Iniesta, de är hänsynslösa fotbollssoldater från jordens alla hörn.