Johan Andersson om Robbens revansch.
Johan Andersson om Robbens revansch. - Foto: Nyheter24

"De är hänsynslösa fotbollssoldater från jordens alla hörn"

Johan Andersson om den hatade, bespottade och ifrågasatta spelaren som är symbolen för Champions League-mästarna 2013.


Johan Andersson

Johan Andersson, 22, är frilansskribent med bas i Barcelona. 

Uppvuxen på Vångavallen i Trelleborg men har även ett hjärta som klappar för Degerfors IF. 

Har tidigare arbetat som sportchef på Nyheter24. 

Följ honom på twitter här.

Kommer ni ihåg hur det slutade förra året? Bayern München förde spelet, skapade chanser – men kunde inte avsluta det man hade påbörjat mot Chelsea.

I år var Bayern om möjligt ännu mer favorittippade, det var som de hade allt att förlora – och det såg att bli samma syndabock.

När man tittar på Arjen Robben är det omöjligt att inte imponeras av hans speed, dragningarna och den magiska vänsterfoten. Samtidigt är det ganska svårt att tycka om en spelare som hela tiden spelar för sig själv.

En uppfattning som en anonym lagkamrat i det holländska landslaget uttryckte efter EM.

– Vi var glada när han missade straffen i Champions League-finalen 2012. Tänk dig hur han skulle ha varit när han kom till landslagssamlingen. Ännu mer arrogant och aldrig passat sina lagkamrater, sa holländaren till De Telegraaf då.

I lördagens final stormade 29-åringen fram som vanligt men saknade skärpan i lägena. I första halvek brände han två frilägen mot Dortmunds Roman Weidenfeller, använde vänsterfoten i stället för höger, sköt när han borde ha dribblat och dribblade när han borde ha skjutit.

Efter paus buades han ut av vissa delar av Bayern-klacken.

Alla undrade när Josef "Jupp" Heynckes skulle byta ut honom. När han fick läget nästa gång passade han i stället till Mario Mandzükic som gjorde 1-0.

Efter Dantes hjärnsläpp och Gundogans 1-1 fick Robben läget att avgöra. Thomas Muller avslutade, bollen var på väg in i mål och allt holländaren hade att göra var att peta den över mållinjen. Men han tvekade och Neven Subotic hann upp bollen och räddade.

Buropen fortsatte.

Inte förrän den 88-minuten visade han den övertygelsen som krävs för att avgöra Champions League-finaler. Arjen stormade fram, tog bollen, drev förbi båda mittbackarna och tittade i vänsterhörn när han sköt i höger.

Hur han firade?

Med att skrika ”Was? Was? Was?” till sina egna fans.

Bayern är till slut liga, cup och Europa-mästare. Pep Guardiola tar över ett lag som är lika bra som hans gamla Barcelona, men på ett annat sätt.

De är inga skolpojkar fostrade i akademin som Messi, Xavi och Iniesta, de är hänsynslösa fotbollssoldater från jordens alla hörn.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.