Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schulman: "Jag hade kunnat vara världens bäste fotbollsspelare"

- 30/05/2013, 12:26 -
Alex Schulman hade i dag varit en av Sveriges eller världens bästa spelare om han hade närt sin begåvning som barn.
1 av 4

Alex Schulman hade i dag varit en av Sveriges eller världens bästa spelare om han hade närt sin begåvning som barn.

SCANPIX SWEDEN

Han kom till insikten när han som barn var bättre än vännen och blivande proffset Martin Åslund.
2 av 4

Han kom till insikten när han som barn var bättre än vännen och blivande proffset Martin Åslund.

SCANPIX SWEDEN

Som inte kommer ihåg det på exakt samma sätt men som berättar att Alex hade boll i sig.
3 av 4

Som inte kommer ihåg det på exakt samma sätt men som berättar att Alex hade boll i sig.

Scanpix Sweden

Alex berättade sin historia i podcasten han driver tillsammans med Sigge Eklund.
4 av 4

Alex berättade sin historia i podcasten han driver tillsammans med Sigge Eklund.

Svenska Dagbladet / SCANPIX

I sin populära podcast berättar Alex Schulman att han hade potential att bli världens bästa fotbollsspelare – och att han var bättre än tidigare AIK-spelaren Martin Åslund i unga år. Nu svarar Åslund på Schulmans påstående.
– Han var bättre på att snacka än att spela, säger Åslund till Nyheter24.

"Alex och Sigges podcast", av och med Alex Schulman och Sigge Eklund, är en av Sveriges mest populära "poddar". I ett tidigare avsnitt, avsnitt nummer 52, berättar Schulman om en oerhörd begåvning som han besitter – och som han ångrar att han inte närde som barn.

– Var det otur att jag inte blev Sveriges bästa fotbollsspelare?? För jag hade det i mig, berättar Schulman i podcasten, och fortsätter:

– Det kände jag och känner jag fortfarande. När jag spelar fotboll på stranden så kommer min blick för spelet tillbaka och jag ser allt som i matrix som Neo som bara ser ettor och tvåor när alla andra ser världen. Jag förstår spelet, jag ser bollvägar och löpbanor som ingen annan ser.

"Hade jag bara gjort min plikt"

Schulman menar att om han hade börjat spela fotboll på riktigt som barn hade han kunnat komma väldigt långt och bli oerhört duktig.

– Hade jag bara gjort min plikt som en person med min begåvning hade jag nu varit Sveriges och kanske världens bästa fotbollsspelare.

Författaren kom till insikten när han var i 13-14-års åldern. På den tiden spelade Schulman tillsammans med det blivande fotbollsproffset och landslagsspelaren Martin Åslund. Alex berättar att Åslund, som var en barndomsvän till honom, brukade besöka hans torp varje sommar och spela fotboll.

Åslund, som då var en av Stockholms bästa spelare i sin ålder, var alltid bättre än Alex men en sommar då han kom på besök, i samband med VM 1990, var det något som hände.

"Martin, jag är bättre än dig"

– För första gången märker jag att skiftningen har ägt rum, att jag är bättre än vad han är. Jag är snabbare, jag är mer tekniskt, jag skjuter hårdare och mer pricksäkert, berättar Alex och fortsätter: 

– Han blir frustrerad och till slut säger jag på det där känslokalla sättet som bara en psykopat eller ett barn kan säga: "Martin, jag är bättre än vad du är." Han svarade inte men han visste det.

När Nyheter24 når Martin Åslund har det före detta fotbollsproffset ännu inte lyssnat på det aktuella avsnittet, men han berättar att han tycker att "podden definitivt är Sveriges bästa". Åslund kan däremot bekräfta att Alex Schulman faktiskt var en talangfull fotbollsspelare.

– Alex var bra, absolut. Jag har inget minne av att han sa att han var bättre än mig, jag tycker att vi var ungefär lika bra då.

Åslund menar också att det finns en liten chans att Alex faktiskt hade kunnat bli så bra som han själv trodde.

– Haha, det är fan omöjligt att säga om man inte har provat men han var duktig, han hade boll i sig, säger Åslund, och fortsätter:

– Jag trodde ju att jag kunde bli en fantastisk hockeyspelare men jag provade aldrig. 

Åslund kan inte låta bli att skicka en passning till sin barndomsvän.

– Han var bättre på att snacka än att spela tyckte jag då, haha.

"Ett extremt dåligt karriärval"

När Alex kom hem den där sommaren 1990 var han ivrig över att börja spela i ett riktigt fotbollslag. Sedan började skolan och Alex träffade en tjej som, efter en ganska ytlig kommentar, förändrade hans syn på sporten.

– "Du spelar väl inte fotboll? För fotbollslår är det osexigaste jag vet." Dagen efter säger jag till pappa att det blir ingen fotboll för mig, berättar han i sin podcast.

Åslund har svårt att förstå Alex skäl till att sluta om han nu verkligen trodde att han kunde bli en av Sveriges – eller världens – bästa spelare.

– I sådana fall har han gjort ett extremt dåligt karriärsval, finns det något liv som är bättre än att vara världens bästa fotbollsspelare?