Stjärntränaren ger sina bästa tips.
1 av 3
Stjärntränaren ger sina bästa tips. - Foto: Michael Probst/AP/Scanpix
Ferguson var manager för Manchester United från 1986 till 2013.
2 av 3
Ferguson var manager för Manchester United från 1986 till 2013. - Foto: AP/Scanpix
Efter förra årets ligavinst lämnade Ferguson över till David Moyes.
3 av 3
Efter förra årets ligavinst lämnade Ferguson över till David Moyes. - Foto: AP/Scanpix

Alex Ferguson avslöjar sina åtta hemligheter – så når du framgång

Han har hyllats som en av världens genom tiderna främsta idrottstränare. Nu avslöjar Alex Ferguson sina åtta bästa tips för att bygga upp en framgångsrik organisation från grunden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Alex Ferguson

Mellan 1986 och 2013 styrde Sir Alex Ferguson storklubben Manchester United med järnhand. Han betraktas som den kanske främsta tränaren i fotbollens historia och tog hela 38 titlar under sin tid i United.

Han har bland annat vunnit Premier League 13 gånger, FA-cupen 5  gånger och Champions League 2 gånger. Han adlades efter Manchester Uniteds trippel 1999.

När Sir Alex Ferguson tog över Manchester United 1986 hade klubben inte vunnit en ligatitel på 20 år. När han slutade förra säsongen lämnade han ett United som tagit 38 titlar och blivit en av världens största fotbollsklubbar.

Ferguson har tidigare föreläst om ledarskap vid Harvards universitet. Och nu har professorn Anita Elberse studerat och skrivit en uppsats om "Fergusons formel". Den består av åtta punkter som bäddat för tränarens framgång.

På Harvards hemsida kan man läsa uppsatsen i sin helhet. Vi på Nyheter24 har sammanfattat de åtta punkterna nedan.

1. Börja från grunden
Fergusons första beslut var att ta in unga spelare och bygga ett ungdomssystem med hög kvalitet och långvarighet. På det sättet undvek han kortsiktiga lösningar som att skriva kontrakt med äldre spelare.

2. Våga bygga om laget
I dagens fotboll är inte tränare särskilt långvariga på sina positioner. Men Ferguson var inte rädd för att få sparken. Han tog beslut baserade på vad som skulle vara bäst för laget om fyra år. Idén är att laget ska byggas om rejält vart fjärde år.

3. Sätt en hög standard – och håll den
Tränaren menar att det smittar av sig att ha en hög standard. "Jag brukade vara den förste på plats varje morgon. På senare år var en stor del av personalen redan på plats när jag kom dit klockan 07.00". 

4. Släpp aldrig på kontrollen
Gör dig av med medarbetare som orsakar splittringar eller försöker ta makten – även om han är världens bäste spelare. Bry dig aldrig om dina anställda gillar dig eller inte.

5. Matcha budskapet till stunden
Det finns enligt Ferguson ingen generell regel för när man ska kritisera eller hylla spelare. Det är de enskilda situationerna som bestämmer vilket budskap man ska förmedla till laget. Det finns ingen formel.

6. Förbered dig för att vinna
Ganska grundläggande punkt som handlar om risktagning. Fergusons filosofi handlar om att satsa allt för att vinna. Ligger du under med 2-1 så sätter du in en extra anfallare – det kvittar om det blir 3-1.

7. Observera
Lita på observationens makt. Redan tidigt i karriären lade Ferguson träningsövningar på assisterande tränare så att han själv skulle få tid att bara observera. ”Jag tror inte att många förstår värdet i att observera”, säger han.

8. Sluta aldrig anpassa dig 
Mycket har hänt med engelsk fotboll sedan 1986. Ferguson var med och byggde den nya fotbollen samtidigt som han hela tiden anpassade Manchester United efter framtiden. Han fortsatte hela tiden att vinna. ”Jag tror att man kontrollerar förändring genom att acceptera den”, säger han.

/
/